Jest nowy Główny Inspektor Farmaceutyczny: Ewa Krajewska powołana na stanowisko

Autor: MZ/Rynek Zdrowia • • 08 lutego 2021 13:05

Nowa GIF pełniła od marca 2020 r.  funkcję zastępcy dyrektora Departamentu Polityki Lekowej i Farmacji w Ministerstwie Zdrowia. Minister Zdrowia Adam Niedzielski powołał ją na stanowisko w poniedziałek.

Jest nowy Główny Inspektor Farmaceutyczny: Ewa Krajewska powołana na stanowisko
Chcę przybliżyć społeczeństwu wagę i znaczenie działania wojewódzkich inspekcji farmaceutycznych - podkreśla nowo powołana szefowa GIF Fot. MZ

- Moim celem jako Głównego Inspektora Farmaceutycznego jest zarówno szersze włączenie GIF w bieżące zarządzanie walką z epidemią od strony bezpieczeństwa farmaceutycznego, jak i zabezpieczenie potrzeb pacjentów poza sfera covidową. Chcę przybliżyć społeczeństwu wagę i znaczenie działania wojewódzkich inspekcji farmaceutycznych - podkreśla nowo powołana szefowa GIF.

Mgr farm. Ewa Krajewska jest absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Szkoły Biznesu Politechniki Warszawskiej oraz Uniwersytetu Warszawskiego. Ma wieloletnie doświadczenie na stanowiskach kierowniczych w zakresie zarządzania jednostkami aptecznymi, projektami ogólnopolskimi związanymi z propagowaniem nauki i rozwojem zawodowym farmaceutów.

Ewa Krajewska posiada rozległą wiedzę z zakresu mechanizmów funkcjonujących na rynku lekowym w odniesieniu do aptek, szpitali oraz Departamentu Polityki Lekowej i Farmacji resortu zdrowia, który uczestniczy w podejmowaniu strategicznych decyzji dla szeroko pojętej polityki lekowej państwa.

Od marca 2020 r. pełniła funkcję zastępcy dyrektora Departamentu Polityki Lekowej i Farmacji w Ministerstwie Zdrowia. Była także zastępcą Przewodniczącego Zespołu ds. opieki farmaceutycznej, Przewodniczącą Zespołu ds. dostępności tlenu medycznego i członkiem Komitetu Sterującego na wspólne zakupy w KE.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum