Europie grozi ”antybiotykowa apokalipsa”
Stosowane do produkcji żywności antybiotyki są zagrożeniem dla zdrowia ludzi - ostrzegają eksperci. Antybiotyków weterynaryjnych używa się nie tylko do leczenia zwierząt, ale również jako czynnik wzrostu przyspieszający osiągnięcie wysokiej masy ciała.

Taka praktyka jest zakazana w krajach Unii Europejskiej, jednak są państwa, gdzie jest to na porządku dziennym, np. w USA. Tam, według autorów raportu ”Review on Antimicrobial Resistance” każdego roku zużywa się 3400 ton antybiotyków dla ludzi oraz... 8900 ton dla zwierząt. W przypadku podpisania porozumienia o strefie wolnego handlu między USA i Unią ten problem nagle zacznie dotyczyć również nas.
Według cytowanego przez sieć BBC ekonomisty Jima O'Neilla, jednego z autorów raportu, rozsądną dopuszczalną wielkością zużycia antybiotyków na 1 kg mięsa jest 50 mg. Tyle wykorzystuje się w produkcji żywności w Wielkiej Brytanii, Danii czy Holandii. W USA jest to wartość aż czterokrotnie wyższa. Rekordowy Cypr zużywa 400 mg na 1 kg wyprodukowanego mięsa.
Czytaj: www.rp.pl
ZOBACZ KOMENTARZE (0)