×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

Europie grozi ”antybiotykowa apokalipsa”

Autor: rp.pl/Rynek Zdrowia10 grudnia 2015 13:10

Stosowane do produkcji żywności antybiotyki są zagrożeniem dla zdrowia ludzi - ostrzegają eksperci. Antybiotyków weterynaryjnych używa się nie tylko do leczenia zwierząt, ale również jako czynnik wzrostu przyspieszający osiągnięcie wysokiej masy ciała.

Europie grozi ”antybiotykowa apokalipsa”
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Taka praktyka jest zakazana w krajach Unii Europejskiej, jednak są państwa, gdzie jest to na porządku dziennym, np. w USA. Tam, według autorów raportu ”Review on Antimicrobial Resistance” każdego roku zużywa się 3400 ton antybiotyków dla ludzi oraz... 8900 ton dla zwierząt. W przypadku podpisania porozumienia o strefie wolnego handlu między USA i Unią ten problem nagle zacznie dotyczyć również nas.

Według cytowanego przez sieć BBC ekonomisty Jima O'Neilla, jednego z autorów raportu, rozsądną dopuszczalną wielkością zużycia antybiotyków na 1 kg mięsa jest 50 mg. Tyle wykorzystuje się w produkcji żywności w Wielkiej Brytanii, Danii czy Holandii. W USA jest to wartość aż czterokrotnie wyższa. Rekordowy Cypr zużywa 400 mg na 1 kg wyprodukowanego mięsa.

Czytaj: www.rp.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

    Najnowsze