Eksperci: spożywanie mięsa zakażonych krów jest groźne dla zdrowia

Autor: Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia • • 06 lutego 2019 12:15

Specjaliści podkreślają, że mięso pochodzące od chorych krów, spożywane zwłaszcza na surowo, może stanowić zagrożenie dla zdrowia a nawet życia ludzkiego. Mięso z rzeźni, gdzie zabijano chore krowy trafiło do polskich i unijnych sklepów.

Eksperci: spożywanie mięsa zakażonych krów jest groźne dla zdrowia
Najbardziej niebezpieczne dla człowieka jest spożywanie surowego mięsa np. półkrwistego czy krwistego. Fot. Archiwum

Wszystkie zarazki, czyli zagrożenia biologiczne są potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia ludzi. Wprawdzie w przypadku chorobotwórczych mikroorganizmów, obróbka cieplna skutecznie eliminuje zagrożenie, jednak tylko wówczas, gdy wysoka temperatura jest w całym mięsie - pisze Rzeczpospolita.

Zdaniem specjalistów najbardziej niebezpieczne dla człowieka jest spożywanie surowego mięsa np. krwistych lub półkrwistych befsztyków. W przypadku mięsa pochodzącego od bydła chorego na wąglik, może dojść do zakażenia człowieka laseczką wąglika. Choroba ta przeniesiona na człowieka może doprowadzić do zakażeń skóry, przewodu pokarmowego i płuc, a następnie do śmierci.

Zgodnie z prawem Unii Europejskiej mięso nie może zostać uznane za przydatne do spożycia i przerobu, jeżeli zwierzę było chore. Wykaz chorób odzwierzęcych, które zagrażają człowiekowi ustaliła Światowa Organizacja ds. Zdrowia Zwierząt (OIE). Na tej liście są np. gruźlica bydła, bruceloza u bydła i przenośne gąbczaste encefalopatie, listerioza czy toksoplazmoza.

Więcej: rp.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum