Wrocław: pierwszy w kraju program dla osób zagrożonych niedożywieniem

Autor: RZ,UMWD/Rynek Zdrowia • • 16 listopada 2012 14:46

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu ruszył pierwszy w Polsce program skierowany do pacjentów zagrożonych niedożywieniem. Na trzyletni projekt "Działania edukacyjne, profilaktyka, diagnostyka i leczenie niedożywienia u dorosłych mieszkańców z terenu województwa dolnośląskiego 2012-2014" marszałek województwa przeznaczył 700 tys. złotych.

Wrocław: pierwszy w kraju program dla osób zagrożonych niedożywieniem
Program finansowany jest ze środków urzędu marszałkowskiego i przeznaczony dla chorych niedożywionych lub z ryzykiem niedożywienia. Jest to jedyna w Polsce możliwość bezpłatnego wsparcia dla pacjentów, którzy wymagają indywidualnego wsparcia żywieniowego.

Projekt będzie podzielony na dwie części. Pierwsza, która pochłonie 600 tys. zł jest skierowana do pacjentów. W Poradni Żywienia Klinicznego Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. J. Gromkowskiego lekarze będą badać chorych, udzielać im porad w zakresie żywienia klinicznego, a w razie wskazań zlecą badania krwi i analizę składu ciała. Najbardziej potrzebujący pacjenci będą mieli zaplanowane cykliczne wizyty kontrolne.

Sam program będzie realizowany przez siedmiu lekarzy i trzy pielęgniarki. Specjaliści szacują, że w ciągu trzech lat uda się pomóc około 3000 chorym. Do programu może się zgłosić każdy dorosły pacjent z niezamierzonym spadkiem masy ciała (co najmniej 10% wyjściowej wagi), niezależnie od przyczyny, który może jeść drogą naturalną i nie przebywa w szpitalu. Program jest przeznaczony dla mieszkańców Dolnego Śląska.

Druga część programu ma charakter edukacyjny. Za 100 tys. zł zostaną przeszkolone setki lekarzy i pielęgniarek. Uda się również wydrukować specjalny podręcznik poświęcony żywieniu klinicznemu, a także podręczniki poświęcone ambulatoryjnemu niedożywieniu dedykowane lekarzom i pielęgniarkom. Dzięki temu personel medyczny nauczy się jak stosować ambulatoryjne formy wsparcia żywieniowego i dostosowywać je do potrzeb i możliwości pacjentów.

Szacuje się że do 15% chorych ambulatoryjnych poradni może mieć problem z niekontrolowanych chudnięciem w przebiegu choroby i niedożywieniem.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum