Zielone warzywa liściaste mogą opóźniać starzenie się mózgu

Autor: naukawpolsce.pap.pl/Rynek Zdrowia • • 24 grudnia 2017 09:08

Osoby jedzące co najmniej jedną porcję zielonych warzyw liściastych dziennie mają lepszą pamięć i dłużej cieszą się sprawnym funkcjonowaniem umysłu - informuje czasopismo ”Neuron”.

Zielone warzywa liściaste mogą opóźniać starzenie się mózgu
Zielone warzywa liściaste mogą opóźniać starzenie się mózgu. Fot. Fotolia

Sałata, szpinak, brokuły, koperek - to tylko niektóre rośliny zaliczane do grupy zielonych warzyw liściastych. Naukowcy z Rush University Medical Center w Chicago (USA) wykazali, że systematyczne spożywanie tych produktów koreluje ze spowolnieniem degeneracji procesów poznawczych związanych z myśleniem i zapamiętywaniem. Mózgi osób jedzących zielone warzywa liściaste zachowują się tak, jakby były o 11 lat młodsze.

Badanie obejmowało 960 zdrowych ochotników w podeszłym wieku (średnio 81 lat) i trwało przez dekadę. Uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych i co roku brali udział w testach mierzących funkcjonowanie pamięci i innych aspektów poznania.

Chociaż zaobserwowano, że poziom sprawności umysłowej wraz z upływem czasu spadał u wszystkich badanych, stwierdzono, iż u osób spożywających najwięcej sałaty, szpinaku i kapusty (co najmniej jedną porcję dziennie) dłużej pozostawał w dobrej formie. 

Czytaj: www.naukawpolsce.pap.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum