Zdrowa dieta związana z niższym ryzykiem raka trzustki
Osoby, które zdrowo się odżywiają, są mniej narażone na raka trzustki - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Journal of the National Cancer Institute".

W okresie badań zdiagnozowano blisko 2,4 tys. nowych zachorowań na raka trzustki.
Jak obliczyli naukowcy, osoby, które uzyskały najwięcej punktów za zdrowe odżywianie, miały o 15 proc. niższe ryzyko zachorowania na ten nowotwór złośliwy w porównaniu z tymi, którzy mieli najniższą punktację. Zależność była silniejsza dla panów z nadwagą lub otyłością niż dla mężczyzn o wadze prawidłowej, ale w przypadku kobiet masa ciała nie miała wpływu na wyniki.
Zdaniem autorów pracy badania te wspierają hipotezę, że dieta dobrej jakości może odgrywać rolę w redukcji ryzyka raka trzustki. Niezbędne są jednak dalsze badania, które pozwolą to zweryfikować.
Rak trzustki jest uważany za jeden z najgroźniejszych nowotworów złośliwych, głównie dlatego że długo nie daje objawów i jest bardzo często wykrywany w zaawansowanych stadiach rozwoju, gdy możliwości skutecznej terapii są niewielkie. Szacuje się, że niecałe 5 proc. chorych na raka trzustki przeżywa pięć lat od diagnozy (jest to popularna miara skuteczności leczenia nowotworów).
Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl
ZOBACZ KOMENTARZE (0)