
Osoby, które zdrowo się odżywiają, są mniej narażone na raka trzustki - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Journal of the National Cancer Institute".
W okresie badań zdiagnozowano blisko 2,4 tys. nowych zachorowań na raka trzustki.
Jak obliczyli naukowcy, osoby, które uzyskały najwięcej punktów za zdrowe odżywianie, miały o 15 proc. niższe ryzyko zachorowania na ten nowotwór złośliwy w porównaniu z tymi, którzy mieli najniższą punktację. Zależność była silniejsza dla panów z nadwagą lub otyłością niż dla mężczyzn o wadze prawidłowej, ale w przypadku kobiet masa ciała nie miała wpływu na wyniki.
Zdaniem autorów pracy badania te wspierają hipotezę, że dieta dobrej jakości może odgrywać rolę w redukcji ryzyka raka trzustki. Niezbędne są jednak dalsze badania, które pozwolą to zweryfikować.
Rak trzustki jest uważany za jeden z najgroźniejszych nowotworów złośliwych, głównie dlatego że długo nie daje objawów i jest bardzo często wykrywany w zaawansowanych stadiach rozwoju, gdy możliwości skutecznej terapii są niewielkie. Szacuje się, że niecałe 5 proc. chorych na raka trzustki przeżywa pięć lat od diagnozy (jest to popularna miara skuteczności leczenia nowotworów).
Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

- 17:56 Austria: władze wstrzymały szczepienia preparatem AstraZeneca
- 16:26 Prof. Maksymowicz: szczepionka Sputnik V? To nie jest gorszy produkt niż ropa naftowa z Rosji!
- 15:55 11 marca uzdrowiska wznawiają działalność, także na Warmii i Mazurach
- 14:59 Wirusolog: to nie z powodu mutacji na COVID-19 chorują coraz młodsze osoby
- 13:57 Tabela bez zmian: Polska na 14. miejscu pod względem liczby zakażeń koronawirusem
- 12:41 Naukowcy o "dobrym" cholesterolu: jego duże cząsteczki mogą zwiększać ryzyko zawału
- 11:49 Wrocław: USK ma nowoczesny system oczyszczający powietrze na oddziale położniczym
- 10:48 MZ: dobowy spadek liczby zakażeń w kraju, znowu najwięcej na Mazowszu. Rośnie liczba zajętych łóżek
- 10:32 Najnowsze dane o koronawirusie w Polsce
- 09:32 Michał Bulsa: MZ wydłużając odstępy między dawkami szczepień ładuje lekarzy na minę
- 09:01 Badacze: stosowanie jednej dawki szczepionki przeciw Covid-19 to poruszanie się na ślepo
- 08:13 Brytyjski wariant koronawirusa śledzony przez naukowców. Obawy są uzasadnione?
- 1 Koronawirus w Polsce: 1 794 914 potwierdzonych zakażeń, zmarło 45 285 pacjentów
- 2 W szpitalach przybywa młodych pacjentów z Covid-19. Będzie jeszcze gorzej?
- 3 Wirusolog: to nie z powodu mutacji na COVID-19 chorują coraz młodsze osoby
- 4 Pomorskie też objęte lockdownem. Zamknięte zostaną m.in. kina, hotele, teatry, baseny
- 5 Minister zdrowia: teleporady były nadużywane, dlatego ograniczamy ich stosowanie
- 6 Kraska apeluje: nie leczmy się tlenem na własną rękę! Pandemia nabiera rozpędu
- 7 Sośnierz: Polska nie walczy z pandemią COVID-19, ale rozpaczliwie się przed nią broni
- 8 Minister zdrowia o pielęgniarkach: tak wygląda spadek zachorowań na Covid-19 w tej grupie
- 9 Brytyjski wariant koronawirusa śledzony przez naukowców. Obawy są uzasadnione?
- 10 Szef MZ o drugiej dawce szczepionki w innym terminie. "Nie ma jeszcze żadnej decyzji"
- 11 MZ informuje o wydłużonych odstępach między dawkami szczepień przeciw COVID-19
- 12 Lekarze: wydłużenie odstępów między dawkami szczepień może być niezgodne z prawem
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych