×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

Za epidemię otyłości w USA odpowiada wysoko przetworzona żywność

Autor: PAP Nauka w Polsce/Rynek ZdrowiaOpublikowano: 15 stycznia 2020 07:37

Rosnąca epidemia otyłości w USA, a także powiązane z nią choroby przewlekłe, są silnie skorelowane ze wzrostem konsumpcji żywności wysoko przetworzonej - wynika z artykułu przeglądowego, który ukazał się na łamach pisma „Current Treatment Options in Gastroenterology”.

Za epidemię otyłości w USA odpowiada wysoko przetworzona żywność
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Jak twierdzą jego autorzy z George Washington University, w miarę jak społeczeństwo amerykańskie spożywa coraz bardziej przetworzoną żywność, problem otyłości narasta i staje się coraz powszechniejszy.

Badając ogólne trendy w żywności, doktor nauk medycznych George Washington University (GW) stwierdził, że szczegółowe zalecenia dotyczące poprawy jakości diety i ogólnego odżywiania są potrzebne konsumentom, którzy wybierają żywność tańszą i wygodniejszą, ale także wysoce przetworzoną.

- Porównując zwyczajową dietę Amerykanów z dietą osób żyjących w tzw. niebieskich strefach, czyli obszarach, gdzie żyje najwięcej osób powyżej 100 roku życia, bez chorób przewlekłych, widzimy, że różnice są bardzo wyraźne - mówi dr Leigh A. Frame, współautorka omawianego artykułu. - Wiele ocenianych przez nas trendów żywieniowych jest związanych bezpośrednio z szybkim amerykańskim stylem życia: chcemy szybszej, tańszej i wygodniejszej żywności, a ta wprost przyczynia się do rozwoju otyłości.

Według analizy dr Frame, żywność najbardziej kojarzona z przybraniem na wadze to chipsy ziemniaczane, napoje słodzone cukrem, słodycze, rafinowane ziarna, czerwone mięso i mięso przetworzone, podczas gdy niższy przyrost masy ciała, a nawet jej utrata, powiązana jest z ziarnami nieoczyszczonymi, owocami i warzywami. Inne szkodliwe trendy żywieniowe wskazane w raporcie obejmują niewystarczające spożycie błonnika pokarmowego oraz dramatyczny wzrost dodatków do żywności, takich jak emulgatory i zagęstniki.

Więcej: naukawpolsce.pl

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
    PARTNER SERWISU
    partner serwisu

    Najnowsze