Wysokotłuszczowa dieta upośledza u samic myszy rozwój nowych neuronów

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 03 stycznia 2020 09:55

U samic myszy otrzymujących karmę o dużej zawartości tłuszczu nie rozwijają się nowe neurony. Może to tłumaczyć, dlaczego kobiety chore na alzheimera lub depresję są bardziej narażone na deficyty poznawcze.

Fot. Yu-Chan Chen/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Naukowcy z Department of Neuroscience and Experimental Therapeutics w Albany (USA) przez 18 tygodni trzymali gryzonie na normalnej lub wysokotłuszczowej diecie.

W tym czasie wszystkie myszy spożywające pokarm o dużej zawartości tłuszczu przybrały na wadze i zaczęły cechować się podwyższonym poziomem cukru we krwi.

Jednak tylko u samic myszy zaobserwowano mniej nowo utworzonych i rozwijających się neuronów w rejonie hipokampa - struktury związanej z pamięcią i przetwarzaniem emocji.

Hipokamp to jedno z najbardziej znanych miejsc, w którym w dorosłym życiu zachodzą procesy neurogenezy (powstawania nowych neuronów).

Zakłócenia w obrębie neurogenezy pojawiające się na skutek spożywania wysokotłuszczowej diety mogą wyjaśniać związek pomiędzy występowaniem zaburzeń metabolicznych, np. otyłości lub cukrzycy typu 2, a większym ryzykiem zachorowania na depresję czy chorobę alzheimera.

Mogą również tłumaczyć, dlaczego u kobiet cierpiących na te przypadłości częściej dochodzi do upośledzenia funkcji poznawczych.

Wyniki badania opublikowano na łamach "eNeuro".

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum