Wysokie dawki witaminy D zmniejszają sztywność tętnic
Wysokie dawki witaminy D w krótkim czasie zmniejszają sztywność tętnic u mających nadwagę lub otyłych, cierpiących na niedobór tej witaminy Afroamerykanów - informuje pismo PLOS ONE.

Sztywność tętnic to niezależny czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zgonu. Sztywne, nierozszerzające się w odpowiedzi na napływającą z serca krew tętnice sprzyjają nadciśnieniu.
Jak wykazali naukowcy z Medical College of Georgia przy Augusta University (USA), wystarczą cztery miesiące przyjmowania wysokich dawek witaminy D, aby u młodych, ogólnie zdrowych, acz cierpiących na nadwagę lub otyłość Afroamerykanów tętnice odzyskały elastyczność.
Badanie przeprowadzono na 70 Afroamerykanach w wieku od 13 do 45 lat. U wszystkich stwierdzono wcześniej bardziej lub mniej nasiloną sztywność tętnic. Przez 16 tygodni dostawali zróżnicowane, ale wysokie dawki witaminy D. Preparaty podawane były raz w miesiącu pod kontrolą lekarza i wyglądały tak samo niezależnie od wielkości dawki. Osoby otyłe i ciemnoskóre są szczególnie narażone na niedobór witaminy D. Ciemna skóra absorbuje światło, utrudniając powstawanie witaminy, natomiast tkanka tłuszczowa wychwytuje i gromadzi witaminę, nie dopuszczając do jej wykorzystania tam, gdzie jest potrzebna.
Największą korzyść z przyjmowania witaminy D odniosły osoby otrzymujące najwyższą bezpieczną dawkę - 4000 jednostek międzynarodowych (IU). To ponad 6 razy więcej niż zalecana większości dorosłych i dzieci dawka 600 jednostek dziennie. Pod wpływem najwyższej dawki witaminy D sztywność tętnic zmniejszyła się o 10,4 proc. w ciągu czterech miesięcy. Dla porównania dawka 2000 IU zmniejszyła w tym samym czasie sztywność tylko o 2 proc. Przy dawce 600 jednostek sztywność minimalnie wzrosła (o 0,1 proc), a w grupie dostającej placebo wzrosła o 2,3 proc.
Badanie sztywności tętnic wykonywano metodą nieinwazyjną (pomiar prędkości fali tętna w tętnicy szyjnej oraz udowej).
Zdaniem autorów badania niedobór witaminy D i sztywność tętnic mogą być przyczyną częstszego i wcześniejszego wśród Afroamerykanów występowania chorób układu sercowo-naczyniowego oraz częstszych zgonów z tego powodu.
Ponad 80 proc. mieszkańców USA ma zbyt niski poziom witaminy D. Większość z nich przebywa głównie w pomieszczeniach. Oprócz wystawiania się na niezbyt intensywne działanie słońca, dobrym sposobem dostarczania organizmowi witaminy D są pokarmy takie jak mleko, ser, jogurty, tłuste ryby zielone warzywa oraz suplementy witaminy D.
Paweł Wernicki (PAP)

ZOBACZ KOMENTARZE (0)