Wrocław: projekt Ovocura

Autor: Polska Gazeta Wrocławska, PAP/Rynek Zdrowia • • 16 czerwca 2009 15:54

Wrocławscy uczeni poszukują i badają bioaktywne substancje w kurzych jajach, które w postaci suplementów diety pozwolą walczyć z chorobami kości i pomagać w leczeniu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy nadciśnienie.

Celem jest opracowanie metody wytwarzania nutraceutyków, dodatków wzbogacających żywność oraz produktów o działaniu leczniczym. Jeszcze w tym roku może się pojawić w aptekach preparat wapniowy na bazie skorupek jaj, przeciwko osteoporozie.

Jaja zawierają m.in. witaminy z grupy B oraz A i E, a także fosfolipidy. Cennym związkiem zawartym w białku jaja jest cystatyna, która może być stosowana w walce z patogennymi grzybami atakującymi skórę.

– Cystatyna ma także właściwości antynowotworowe, co zostało potwierdzone w badaniach na komórkach nowotworowych prowadzonych na Uniwersytecie Wrocławskimi i Akademii Medycznej we Wrocławiu – informuje prof. Tadeusz Trziszka z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, koordynator projektu Ovocura.

Naukowcy zamierzają także prowadzić badania mające na celu uzyskanie peptydów prolinowych z żółtka - związków białkowych, które mogłyby znaleźć zastosowanie w zapobieganiu chorobom otępiennym mózgu - chorobie Alzheimera czy Parkinsona.

W projekcie Ovocura bierze udział pięć wrocławskich uczelni. Przewidziany jest na cztery lata. Linia produkcyjna do wytwarzania preparatów powstanie we Wrocławskim Parku Technologicznym. Projekt jest finansowany ze środków unijnych. Pozyskano na jego realizację 25 mln złotych.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum