Witamina E wspomaga leczenie raka prostaty

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 25 października 2010 10:05

Witamina E może znacząco obniżyć śmiertelność mężczyzn chorych na raka prostaty, zmniejszając rozrost nowotworu - donoszą naukowcy z Queensland University of Technology.

Witamina E wspomaga leczenie raka prostaty
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Naukowcy skupili się na właściwościach jednego ze składników witaminy E – tokotrienolu. Okazuje się, że składnik ten skutecznie hamuje wzrost nowotworów prostaty.

– Rak prostaty jest, obok raka płuc, sprawcą największej ilości zgonów u mężczyzn, w porównaniu do jakiegokolwiek innego nowotworu – mówi dr Patrick Ling, inicjator badań mających na celu zniwelowanie skutków tej choroby.

Każdego roku w Australii rak prostaty zabija 3 tysiące mężczyzn. Istniejące metody do walki z tym rodzajem raka, takie jak chemioterapia i terapia hormonalna, nie są wystarczające. Żaden z tych sposobów nie jest w stanie zabić komórek macierzystych nowotworu gruczołu krokowego, a właśnie te komórki odpowiedzialne są za odrastanie guzów. Aktualnie nie ma skutecznego sposobu na walkę z rakiem prostaty, ponieważ nawet po konwencjonalnej terapii guz ponownie odrasta u ponad 70 proc. przypadków.

Naukowcy odkryli jednak specyficzną formę tokotrienolu – gamma-tokotrienol, który potrafi zniszczyć wspomniane komórki. Ta specyficzna cząstka witaminy E okazała się zbawcza dla ponad 70 proc. myszy, którym wszczepiono raka prostaty, po czym karmiono witaminą rozcieńczoną w wodzie. Po zastosowaniu leczenia, stwierdzono, że guz nie pojawił się ponownie u ponad 70 proc. myszy, podczas gdy u pozostałych zaobserwowano znaczną redukcję ponownego rozrostu.

– Inne badania wykazały, że ten składnik witaminy E jest równie skuteczny w hamowaniu rozwoju innych nowotworów, w tym raka piersi, jelita grubego, wątroby i żołądka – stwierdza Dr Ling.

Sztuczne suplementy diety zawierające witaminę E nie zawsze posiadają ten składnik czynny, jednak w gamma-tokotrienol niezwykle bogaty jest np. olej palmowy. Witaminę E znajdziemy głównie w olejach roślinnych, migdałach, margarynie, jajach, marchewkach, orzechach włoskich i ziemnych, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i innych zielonolistnych warzywach.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum