Warzywa mogą pomóc w walce z białaczką?

Autor: RMF FM/Rynek Zdrowia • • 28 stycznia 2010 17:08

Naukowcy z Uniwersytetu w Groningen odkryli, że apigenina, występująca np. w selerze, pietruszce, soku pomidorowym i czerwonym winie, pomaga zapobiegać białaczce.

Badania naukowców pokazały, że apigenina, substancja należąca do tak zwanych flawonoidów, czyli barwników i przeciwutleniaczy roślinnych może powstrzymać wzrost dwóch typów komórek nowotworowych, może też zmniejszyć ich szanse przetrwania.

Jak donosi czasopismo Cell Death and Disease, to odkrycie sugeruje, że substancja ta może mieć silne działanie profilaktyczne. Nie jest do końca jasne, czy może być stosowana w celach terapeutycznych, bowiem Holendrzy odkryli, że zakłóca ona działanie leków stosowanych w chemioterapii. To nowość, gdyż do tej pory raczej uważano, że tego typu substancje zwiększają podatność komórek nowotworowych na chemioterapię.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum