Warszawa: eksperci o bezpieczeństwie żywności
Zapewnienie żywności w odpowiedniej ilości i jakości oraz ograniczenie jej marnotrawienia to niektóre wyzwania czekające na naukowców - mówił w piątek (9 września) w Warszawie wiceminister resortu nauki Maciej Banach.

- Zdrowa żywność, zdrowe odżywianie się i zdrowie publiczne to niezwykle ważne tematy dzisiejszej Europy. Wystarczy wspomnieć kwestie GMO, zakażenia żywności dioksynami czy bakterią E.coli - bez nauki trudno byłoby sobie z tymi zagadnieniami poradzić - powiedział podczas konferencji wiceminister resortu nauki i szkolnictwa wyższego.
Według niego, jednym z najważniejszych wyzwań stojących przed naukowcami zajmującymi się zagadnieniami żywności jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego. Oznacza to produkcję żywności nie tylko w odpowiedniej ilości, ale też jakości.
- Zdrowe żywienie odgrywa niebagatelną rolę w aspekcie zdrowia naszego społeczeństwa. Wiemy, z jakimi problemami musimy się mierzyć. Mamy epidemię otyłości i nadwagi. Niezdrowe żywienie wpływa na zwiększoną zachorowalność na choroby sercowo-naczyniowe, które są główną przyczyną zgonów na świecie - zauważył Banach.
Podejmowanie tych wyzwań jest o tyle trudne, że trzeba wziąć pod uwagę zmiany klimatu, wpływające na obniżenie produkcji oraz pojawienie się nowych chorób roślin i zwierząt gospodarskich.
- Wszyscy pamiętamy chorobę wściekłych krów wywołaną przez priony i ostatnie problemy wynikające ze skażenia żywności bakterią E.coli - przypomniał wiceminister.
Zaznaczył, że w Polsce pieniądze na badania związane z żywnością są pozyskiwane zarówno na poziomie narodowym, ale też z programów europejskich.
Polskie instytuty badawcze i uczelnie realizują projekty naukowe w dziedzinie żywności i żywienia o łącznej wartości ponad 238 mln złotych. Ponad 185 mln złotych przeznaczonych na tego rodzaju badania wygospodarowano także w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)