Tauryna chroni przed zwłóknieniem wątroby

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 26 kwietnia 2010 13:27

Profesor Jian Liang z uniwersytetu Guangxi (Chiny) wyjaśnił, w jaki sposób naturalny aminokwas - tauryna - chroni wątrobę przed zwłóknieniem.

Zwłóknienie często prowadzi do raka wątroby.

Wątroba ma naturalną zdolność do regeneracji, jednak w ograniczonym stopniu. Zarówno proces zapalny, jak i nadużywanie alkoholu mogą doprowadzić do zwłóknienia tego narządu. Aktywne komórki zastępuje tkanka łączna, wątroba robi się mała i twarda, a pacjent czuje się coraz gorzej. W 25–40 procentach przypadków z czasem może dojść do marskości wątroby.

Ważną rolę w procesie włóknienia odgrywa aktywność komórek gwiaździstych wątroby (HSC). Profesor Jian Liang z uniwersytetu Guangxi (Chiny) na podstawie analizy wytwarzanych przez te komórki białek wykazał, że tauryna sprzyja apoptozie, czyli zaprogramowanemu „samobójstwu” komórek gwiaździstych.

Organizm ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny (z metioniny i cysteiny) w wątrobie, mózgu, jelitach i mięśniach szkieletowych. Naturalnym źródłem tego aminokwasu jest mięso, zwłaszcza podroby (np. wątroba), ryby, małże. Niektóre ssaki, np. koty, nie potrafią wytwarzać tauryny.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum