
Zawierający dużo fruktozy, wytwarzany z kukurydzy syrop glukozowo-fruktozowy pobudza rozwój guzów jelita grubego u myszy - informuje "Science".
Mający postać bezbarwnej lub jasnożółtej cieczy syrop kukurydziany, inaczej syrop glukozowo-fruktozowy, jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym ze względu na liczne zalety natury technologicznej. Można go stosować bez uprzedniego rozpuszczania, ma niską lepkość, sam nie ulega krystalizacji i nie rozwijają się w nim bakterie.
Kukurydzę przetwarza się na skrobię, z kolei skrobię - na syrop, zawierający około 55 proc. glukozy, 42 proc. fruktozy i około 3 proc. innych cukrów. Wytworzenie syropu jest znacznie tańsze, niż białego cukru z buraków czy trzciny cukrowej.
Syrop kukurydziany dodawany jest do ciastek, dżemów, jogurtów, ketchupów, konserw (na przykład rybnych), lodów, napojów, sałatek, słodyczy, sosów, a nawet napojów alkoholowych i pieczywa (w tym ostatnim przypadku zapobiega czerstwieniu). Innymi słowy, obecność syropu glukozowo-fruktozowego wskazuje na żywność wysoko przetworzoną.
W ostatnich dekadach znacznie wzrosła w USA konsumpcja gazowanych i niegazowanych napojów oraz soków słodzonych syropem kukurydzianym. W tym samym czasie wśród młodych dorosłych i osób w średnim wieku rozpowszechniły się otyłość, zespół metaboliczny oraz rak jelita grubego. Jak sugerują badania obserwacyjne, u osób, które jedzą więcej słodzonych pokarmów oraz wśród otyłych wyższe jest ryzyko raka jelita grubego.
Badania na myszach przeprowadzili naukowcy z Weill Cornell Medicine oraz NewYork-Presbyterian Hospital. Przez 8-9 tygodni każdego dnia wtryskiwali im do pyszczków porcję syropu glukozowo-fruktozowego odpowiadającą w przeliczeniu porcji spożywanej codziennie przez co drugiego Amerykanina. W efekcie u myszy z predyspozycją do raka jelita grubego pojawiały się większe guzy, niż u myszy, którym syropu nie podawano. Zastosowana dawka nie spowodowała natomiast u gryzoni otyłości ani zespołu metabolicznego.
Używając znakowanej izotopowo glukozy i fruktozy naukowcy wykazali, że guzy okrężnicy łatwo wychwytują oba cukry. Enzym o nazwie ketoheksokinaza (KHK) zmienia fruktozę w fruktozo-1-fosforan, co ułatwia nowotworowi wykorzystanie glukozy do pozyskiwania energii. Sprzyja to również wytwarzaniu tłuszczów niezbędnych do wzrostu guzów. Zarówno tłuszcze, jak i fruktozo-1-fosforan sprzyjają większemu wzrostowi guza. Ponieważ wstępne badania nad wpływem białego cukru (sacharozy) wskazują na podobny stopień ekspozycji jelit na glukozę i fruktozę - badacze spekulują, że sacharoza może również pobudzać wzrost guza.
- « POPRZEDNIA
- 1
- 2
- NASTĘPNA »
CZYTAJ TAKŻE
- 20:30 Francja: młodzi stanowią zaledwie 0,6 proc. ofiar śmiertelnych COVID-19
- 19:59 Kosiniak-Kamysz: rekordy zgonów, chaos ze szczepieniami, a władza wywołuje ideologiczną wojnę
- 19:28 Eksperci: chorzy z ciężką postacią AZS pilnie potrzebują pomocy, system ich nie zauważa
- 19:14 Kielce: szpital zespolony wstrzymał szczepienia personelu z grupy zero
- 18:57 WHO: wariant brytyjski koronawirusa już w 70 krajach, a południowoafrykański - w 31
- 18:37 Narasta konflikt między Komisją Europejską a koncernem AstraZeneca
- 18:06 GCZD zapłaci 700 tys. zł zadośćuczynienia po śmierci półrocznej dziewczynki
- 17:35 Podwójne zapisy na szczepienia w wielkopolskiej przychodni. Kto winny zamieszaniu?
- 17:14 RPP: wciąż największym problemem pacjentów jest dostęp do świadczeń
- 16:53 MZ: zamówiliśmy w sumie 87 mln dawek szczepionek
- 16:32 CIR: wyrok Trybunału Konstytucyjnego ws. aborcji zostanie opublikowany dzisiaj
- 16:16 TK opublikował uzasadnienie ws. aborcji. Niemal 100 dni po wyroku
- 1 Liczba zakażeń koronawirusem w Polsce wynosi 1 489 512, zmarło 36 054 pacjentów
- 2 Lekarz: po zaszczepieniu się "wrzuciłem na luz". To może być woda na młyn dla antyszczepionkowców
- 3 System szpitalnej oceny technologii medycznych położy kres nietrafionym inwestycjom?
- 4 Zmarł prof. Franciszek Kokot, współtwórca polskiej nefrologii
- 5 Fizjoterapeuci, diagności i farmaceuci chcą się szkolić i szczepić przeciw koronawirusowi
- 6 MZ: ponowna zmiana standardu organizacyjnego teleporady w POZ - projekt rozporządzenia
- 7 Rzecznik MZ zapowiada bon na podstawową diagnostykę - to plan odbudowy zdrowia Polaków
- 8 NIPiP pisze do ministra: potrzebne pilne wznowienie szczepień w grupie zero
- 9 Stanowisko konsultanta krajowego ws. szczepień przeciwko Covid-19 u pacjentek z nowotworami ginekologicznymi
- 10 RPP: dochodzenie roszczeń związanych ze szczepieniami na drodze sądowej jest teoretyczne
- 11 Dworczyk i Niedzielski: analizujemy zakupy szczepionek poza mechanizmem europejskim
- 12 Badanie serologiczne w Krakowie: niemal 50 proc. nauczycieli przeszło COVID-19 nie wiedząc o tym
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych