Specjaliści: nadmiar sodu i potasu czynnikiem ryzyka choroby nerek

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 21 września 2015 20:28

Naukowcy twierdzą, że wysokie spożycie sodu i potasu może przyspieszyć postęp przewlekłej choroby nerek.

Specjaliści: nadmiar sodu i potasu czynnikiem ryzyka choroby nerek
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Przewlekła choroba nerek (PChN) to wieloobjawowy zespół chorobowy związany z trwałą utratą czynności nerek. Wynika z uszkodzenia lub zmniejszenia liczby czynnych nefronów, a najczęstszymi chorobami prowadzącymi do tego stanu są: cukrzyca, nadciśnienie, dna moczanowa, zapalenie nerek i nowotwory tych narządów.

Powikłaniami PChN mogą być z kolei: niedokrwistość, niedożywienie, choroby sercowo-naczyniowe, skrajna niewydolność nerek (wymagająca dializ lub przeszczepu), a nawet śmierć.

- Szacuje się, że na całym świecie z powodu PChN cierpi około 600 milionów ludzi. Jest to więc choroba cywilizacyjna, stanowiąca ogromne wyzwanie i obciążenie dla publicznej służby zdrowia - mówi dr Jiang He, główny autor omawianej pracy. - U wielu pacjentów z przewlekłą chorobą nerek rozwija się niewydolność tych narządów, zwiększa ryzyko chorób serca. Osoby te wymagają częstych hospitalizacji, co generuje duże koszty.

Wiadomo, że ważną rolę w progresji PChN może odgrywać dieta. Jednak o roli poszczególnych składników żywieniowych w rozwoju tej choroby (np. sodu i potasu) nie wiedziano dotychczas nic.

Zespół dr. He pobrał próbki moczu od blisko 4 tysięcy pacjentów z przewlekłą chorobą nerek, aby oszacować wielkość spożycia sodu i potasu wśród tych osób, a następnie porównać ją z tym, jak szybko postępuje choroba.

Okazało się, że wysokie stężenie zarówno sodu, jak i potasu w moczu pacjentów zawsze wiązało się z szybszym rozwojem choroby. U pacjentów spożywających pokarmy bogate w te pierwiastki w dużo krótszym czasie dochodziło do całkowitej niewydolności nerek. Odnotowano wśród nich także więcej przypadków przedwczesnej śmierci.

Jednocześnie zauważono, że uczestnicy badania spożywali średnio 3700 mg sodu na dobę, co znacznie przewyższa zalecaną normę (2400 mg).

- Uzyskane dane wyraźnie pokazują, że w terapii PChN należy mocno skupić się na edukacji pacjentów w zakresie odżywania. Może to być bowiem czynnik decydujący o dalszym życiu tych osób - podkreśla dr. He. - Uważamy, że jak najszybciej powinny zostać przeprowadzone badania kliniczne, które pokażą, jaki wpływ na spowolnienie rozwoju PChN miałoby ograniczenie spożycia sodu i potasu.

Naukowiec dodaje, że dla pacjentów cierpiących z powodu omawianego schorzenia zmiana diety może okazać się czynnikiem ratującym życie.

 

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
    PARTNER SERWISU
    partner serwisu

    Najnowsze