
Amerykańscy naukowcy twierdzą, iż sól utrudnia przyswajanie kalorii z pożywienia o wysokiej zawartości tłuszczu, przez co hamuje proces przybierania na wadze.
Naukowcy z Uniwersytetu Iowa wykazali, że spożywanie produktów zawierających jednocześnie duże ilości tłuszczu i soli zapobiega zwiększeniu masy ciała. Dzieje się tak, ponieważ sól ogranicza wchłanianie kalorii z przewodu pokarmowego.
Badacze przez 16 dni podawali myszom różne rodzaje pożywienia: zwykłą karmę lub karmę o wysokiej zawartości tłuszczu, lecz zróżnicowanej zawartości soli (wahającej się od 0,25 do 4 proc.). Następnie obserwowali, jak wpłynie to na zmianę masy ich ciała.
Początkowo zakładali, że najwięcej przybiorą na wadze zwierzęta, które będą spożywały jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości soli, ponieważ oba te składniki intensywnie oddziałują na układ nagrody w mózgu, zwiększając pragnienie jedzenia.
Ku ich zaskoczeniu, myszy jedzące bardzo tłustą i bardzo słoną karmę przybrały na wadze tylko 5 gramów - tyle samo, co myszy spożywające zwykły pokarm. Za to gryzonie karmione pożywieniem o wysokiej zawartości tłuszczu, lecz niskiej zawartości soli, przybrały na wadze 15 gramów.
Dalsze eksperymenty pozwoliły stwierdzić, że sól jest czynnikiem zmniejszającym wydajność przewodu pokarmowego poprzez regulację układu renina-angiotensyna-aldosteron, który bierze również udział w kontroli ciśnienia krwi.
Autorzy niniejszej publikacji nie namawiają nikogo do konsumowania większej ilości soli, gdyż grozi to zachorowaniem na różne dolegliwości układu krwionośnego. Sugerują, by powstrzymać się zarówno od spożywania soli, jak i produktów o wysokiej zawartości tłuszczu.


- ŚR, 21:00 Prezes NRL: jesteśmy rozczarowani zapowiedzią zaskarżenia przez MZ naszej uchwały
- ŚR, 20:15 Krajowa Sieć Onkologiczna od 2022 w całej Polsce. Pacjenci: chcemy zewnętrznej kontroli Sieci
- ŚR, 20:00 Mamy falę fake newsów o Szpitalu Narodowym - ostrzega CSK MSWiA i podaje przykłady
- ŚR, 19:20 Pracownicy tego instytutu badają się raz w tygodniu. Prof. Dobrzyń: tylko takie testowanie powszechne ma sens
- ŚR, 18:45 Smutne dane dotyczące zgonów lekarzy, pielęgniarek i innych medyków zakażonych koronawirusem
- ŚR, 18:15 Warmińsko-Mazurskie i Pomorskie otrzymają miliony maseczek - trafią do wojewodów, potem do samorządów
- ŚR, 17:40 Polska firma będzie produkować amerykańską szczepionkę przeciw Covid-19
- ŚR, 17:35 Innowacyjny program Philips i Disneya będzie realizowany w Insytucie Centrum Matki Polki w Łodzi
- ŚR, 17:10 W słupskim szpitalu pomogą pacjentom z wrodzonymi obrzękami chłonnymi
- ŚR, 16:40 Czy w Mazowieckim brakuje łóżek covidowych? Wojewoda uważa, że nie i powiększa bazę
- ŚR, 15:05 Szpitale będą rezygnować z rezydentów świadczących darmową pracę w ramach wolontariatu?
- ŚR, 14:35 Będziemy szczepić chińską szczepionką? Minister zdrowia odpowiada
- 1 Liczba potwierdzonych zakażeń koronawirusem w Polsce to 1 735 406, zmarło 44 360 pacjentów
- 2 Prof. Horban: jesteśmy na fali wznoszącej, może warto wstrzymać szczepienia nauczycieli?
- 3 "Pani Jadzia z sanepidu" nadal aktywna. "Policja sanitarna? To niehumanitarne!"
- 4 Prof. Simon o pandemii: kiedy się skończy? Chyba nigdy
- 5 Ministerstwo Zdrowia przeciwnego zdania niż NIK na temat ratownictwa medycznego
- 6 Program DOM i pulsoksymetry: pomysł znakomity, ale co z wykonaniem?
- 7 Kolejne wirusy przekraczają granicę świata ludzi i zwierząt. Czy to tylko incydenty?
- 8 MZ o Planie Chorób Rzadkich - zapowiada ośrodki, diagnostykę i fundusze
- 9 Konkurs SUM: wybrano najlepszych dydaktyków i wykładowców przyjaznych studentom
- 10 Kpt. dr Siewiera: pandemia mówi "sprawdzam". Włoscy lekarze rodzinni nie zawiedli
- 11 Naukowcy z Poznania badają nastawienie Polaków do szczepionek przeciw COVID-19
- 12 Władze GUMed o słowach prof. Morysia dot. zdawalności studentów: "to prywatne opinie"
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych