Sok z buraków chroni mózg przed demencją
Wypijanie pół litra soku z buraków każdego dnia poprawia krążenie krwi w mózgu i może hamować rozwój demencji w starszym wieku.

Jak informuje specjalistyczne pismo „Nitric Oxide: Biology and Chemistry”, najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Wake Forest w Winston-Salem w Północnej Karolinie wykazały dobroczynne działanie buraczanego soku na mózg.
– W miarę starzenia się, niektóre obszary mózgu stają się gorzej ukrwione i dotlenione. Uważa się, że ma to związek z pogorszeniem sprawności intelektualnej oraz rozwojem demencji – tłumaczy kierujący badaniami Daniel Kim-Shapiro.
Buraki, podobnie jak seler, kapusta i inne warzywa, w tym szpinak i niektóre odmiany sałaty, zawierają wysokie stężenie azotanów, które bakterie obecne w jamie ustnej przekształcają w azotyny. Związki te pełnią ważną rolą w tkankach niedotlenionych, powstaje z nich bowiem tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne, a przez to poprawiający dopływ krwi i tlenu.
Badania – oparte o odpowiednią dietę – przeprowadzono w grupie osób w wieku 70 lat i więcej. Zdaniem autorów, wyniki badań sugerują, że azotany dostarczane z dietą mogą poprawiać krążenie krwi w rejonach mózgu odpowiedzialnych za wyższe czynności psychiczne, a przez to spowolnić rozwój demencji w starszym wieku.
– W miarę starzenia się, niektóre obszary mózgu stają się gorzej ukrwione i dotlenione. Uważa się, że ma to związek z pogorszeniem sprawności intelektualnej oraz rozwojem demencji – tłumaczy kierujący badaniami Daniel Kim-Shapiro.
Buraki, podobnie jak seler, kapusta i inne warzywa, w tym szpinak i niektóre odmiany sałaty, zawierają wysokie stężenie azotanów, które bakterie obecne w jamie ustnej przekształcają w azotyny. Związki te pełnią ważną rolą w tkankach niedotlenionych, powstaje z nich bowiem tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne, a przez to poprawiający dopływ krwi i tlenu.
Badania – oparte o odpowiednią dietę – przeprowadzono w grupie osób w wieku 70 lat i więcej. Zdaniem autorów, wyniki badań sugerują, że azotany dostarczane z dietą mogą poprawiać krążenie krwi w rejonach mózgu odpowiedzialnych za wyższe czynności psychiczne, a przez to spowolnić rozwój demencji w starszym wieku.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)