
Słona dieta, w normalnych okolicznościach szkodliwa dla zdrowia, w przypadku mysich modeli choroby nowotworowej hamuje wzrost guzów, ponieważ pobudza aktywność układu odpornościowego - informuje pismo „Frontiers in Immunology”.
Wysokie spożycie soli jest znanym czynnikiem ryzyka nadciśnienia i chorób układu krążenia. Niedawne badania wykazały również, że zbyt duża ilość soli w diecie może zwiększyć agresywność komórek odpornościowych, co sprzyja chorobom autoimmunologicznym.
Chociaż jednak pracujący na wysokich obrotach układ odpornościowy zdrowemu organizmowi czyni więcej szkody niż pożytku, w przypadku choroby nowotworowej może sobie znaleźć pożyteczne zajęcie.
Jak sugerują laboratoryjne badania na mysich modelach przeprowadzone przez międzynarodowy zespół pod kierownictwem prof. Markusa Kleinewietfelda z VIB (Flandryjski Instytut Biotechnologii), wysokie spożycie soli hamuje wzrost guzów.
Efekt wydaje się być spowodowany zmianą funkcjonowania komórek supresyjnych pochodzących z linii mieloidalnej (MDSC), które odgrywają kluczową rolę w zwalczaniu nowotworu. MDSC hamują działanie innych komórek odpornościowych, ale w słonym środowisku ich hamujące działanie słabnie, a inne rodzaje komórek atakują nowotwór bardziej energicznie. Podobny wpływ słonego środowiska na MDSC zaobserwowano również w przypadku hodowli ludzkich komórek nowotworowych.
Zdaniem autorów dalsze badania mogą się przyczynić do poprawy wyników leczenia chorób nowotworowych w prosty i bardzo tani sposób. Najpierw jednak trzeba w pełni zrozumieć ten efekt oraz szczegółowe mechanizmy molekularne. Wiadomo bowiem, że wysokie spożycie soli sprzyja na przykład rozwojowi raka żołądka.
Paweł Wernicki (PAP)


- PT, 22:32 NIL: możliwe przyznanie renty specjalnej dla rodzin lekarzy zmarłych na Covid-19
- PT, 22:23 MZ: Paweł Piotrowski przestaje pełnić funkcję Głównego Inspektora Farmaceutycznego
- PT, 21:54 Pfizer i BioNTech zapowiadają powrót 25 stycznia do zaplanowanych wielkości dostaw szczepionek
- PT, 20:45 Minister Dworczyk: dostawy szczepionek przeciw Covid-19 w nadchodzący poniedziałek mniejsze o 40 procent
- PT, 19:58 Piecha: dobrą decyzją okazało się to, że 50 proc. szczepionek przeznaczyliśmy na doszczepienia
- PT, 19:29 NFZ: umowy szpitali na dostawę leków zawierających pegfilgrastim tylko w ramach zakupu zbiorowego
- PT, 18:54 Poznań: w jednej z największych przychodni terminy szczepień wyczerpane do końca marca
- PT, 18:15 Dolnośląskie: szpitale na wspólnych zakupach środków ochrony zaoszczędziły 400 tys. zł
- PT, 17:44 Pomorskie: w szpitalach szczepienia przeciwko COVID-19, placówki oczekują na kolejne dostawy
- PT, 17:20 Prezes PAN o szczepionce mRNA przeciw COVID-19: to jedno z największych osiągnięć nauki w 2020 r.
- PT, 16:56 Szczepionki dla UE obiecane w pierwszym kwartale dotrą zgodnie z planem
- PT, 16:35 Nowoczesne leki przeciwpsychotyczne także wpisują się w ideę psychiatrii środowiskowej
- 1 Liczba zakażeń koronawirusem w Polsce wynosi 1 422 320, zmarło 32 844 pacjentów
- 2 Genetycy i patolodzy krytykują tezy prof. Zielińskiego. "RNA nie zostaje przepisany na DNA"
- 3 MZ: w ciągu doby prawie 79 tys. testów covidowych
- 4 Szczytno: ratownik medyczny otrzymał pierwszą dawkę szczepionki. Przed drugą zachorował
- 5 Znamy kalendarz szczepień: 15 stycznia rusza rejestracja seniorów na szczepienia przeciw COVID-19
- 6 Pfizer tymczasowo ogranicza dostawy szczepionek przeciw COVID-19 dla całej Europy
- 7 Przybywa zaszczepionych pracowników ochrony zdrowia, ale to nie będzie 100 procent
- 8 Niedzielski: rektor ponosi odpowiedzialność. Zabrakło odwagi cywilnej
- 9 Rok 2021 będzie rokiem szczepień przeciwko COVID-19, jednak nie dla wszystkich
- 10 Teleporada ma być realizowana w ciągu doby. Porozumienie Zielonogórskie: to niewykonalne
- 11 Hołownia: stanowczo protestujemy przeciwko centralizacji szpitali
- 12 Anna Goławska: systemy informatyczne usprawnią szczepienia przeciwko Covid-19
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych