Słodycze i fast foody sprzyjają rozwojowi raka

Autor: dziennik.pl/Rynek Zdrowia • • 15 lipca 2013 09:05

Wyniki badań naukowców z Edinburgh University`s School of Molecular po raz pierwszy dowodzą w sposób jednoznaczny, że dieta wpływa na rozwój raka jelita grubego w równym stopniu jak brak aktywności fizycznej czy palenie tytoniu.

Słodycze i fast foody sprzyjają rozwojowi raka

Uczeni zaobserwowali, że osoby, które jedzą dużo cukru i tłuszczu (nasyconych kwasów tłuszczowych), są bardziej zagrożone nowotworem.

Aby dojść do tych wniosków (badania opublikowano w "European Journal of Cancer Prevention"), naukowcy sprawdzili ponad 170 różnych produktów spożywczych, w tym warzywa i ryby, jak również czekoladę i chipsy. Zwracają uwagę na fakt, że ich ustalenia powinny być poważną przestrogą dla mieszkańców państw rozwiniętych, którzy mają dietę obfitującą w produkty słodkie oraz tłuste.

Więcej: www.dziennik.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum