Składniki yerba mate pomocne w walce z rakiem jelita grubego?

Autor: Nauka w Polsce/Rynek Zdrowia • • 26 stycznia 2012 11:15

Zawarte w popularnej yerba mate substancje wywołują obumieranie komórek raka jelita grubego - informuje pismo "Molecular Nutrition & Food Research".

Jak podaje serwis Nauka w Polsce PAP, yerba mate to wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego(Ilex paraguariensis), stosowane do przygotowywania naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii) a także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie. Dostępne są również w Polsce.

Naukowcy z University of Illinois (USA) wykazali, że zmienione nowotworowo komórki ludzkiego jelita grubego obumierają pod wpływem bioaktywnych składników zawartych w naparze z yerba mate. Chodzi głównie o pochodne kwasu kawoilochinowego (CQA), które nie tylko zwalczały komórki raka, ale i łagodziły procesy zapalne.

Obumieranie komórek raka wynikało z uaktywnienia w nich procesu apoptozy - zaprogramowanej śmierci, która w normalnych warunkach nie dopuszcza do zbyt dużego rozrostu tkanek. Kluczowe znaczenie miała w tym przypadku niszcząca działalność dwóch enzymów: kaspazy-3 i kaspazy-8.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum