Składniki jadu tarantuli podstawą nowych leków przeciwbólowych?

Autor: rp.pl/Rynek Zdrowia • • 01 marca 2016 12:21

Specjaliści z Uniwersytetu Queensland dowodzą, że pojedyncze składniki zawarte w jadzie tarantuli doskonale nadają się do blokowania receptorów bólu i mogą stać się poszukiwanymi lekami.

Składniki zawarte w jadzie tarantuli doskonale nadają się do blokowania receptorów bólu Fot. Archiwum RZ

Naukowcy skupili się na jadzie ptasznika Thrixopelma pruriens. Obecny jest w nim peptyd ProTX-II, który selektywnie dokleja się do receptorów bólu, tym samym blokując jego działanie - informuje rp.pl

Badacze przypuszczają, że składnik jadu pająka blokuje tzw. kanał jonowy Nav 1.7 odpowiedzialny za transport jonów sodu we włóknach nerwowych. W efekcie komórki tracą możliwość przesyłania informacji o bólu.

Więcej: www.rp.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum