Składnik zielonej herbaty pomocny w walce z gruźlicą

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 18 grudnia 2019 12:50

Przeciwutleniacz zawarty w zielonej herbacie może mieć kluczowe znaczenie w leczeniu gruźlicy - wykazały badania przeprowadzone w Singapurze. Wnioski zostały opublikowane w piśmie Scientific Reports.

Składnik zielonej herbaty pomocny w walce z gruźlicą
Fot. Dan McKay:Flickr (CC BY 2.0)

Podczas serii badań laboratoryjnych naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang wykazali, że występujący w zielonej herbacie galusan epigallokatechiny (EGCG) posiada właściwości hamujące rozwój szczepu bakterii, który powoduje gruźlicę.

Galusan epigallokatechiny wiąże się z syntazą ATP, enzymem zapewniającym energię do aktywności komórkowej. W rezultacie bakteria doznaje spadku energii niezbędnej do procesów zapewniających jej stabilność i rozwój, a także do tworzenia ścian komórkowych, co prowadzi do obumierania komórek.

Naukowcy badali bakterie Mycobacterium smegmatis i Mycobacterium bovis, należące do tej samej rodziny co prątek gruźlicy i mające podobną strukturę.

Dane te mogą pomóc opracować nowe leki na gruźlicę, która wciąż jest dużym problemem m.in. w Azji Południowo-Wschodniej. Prątek gruźlicy wykazuje coraz większą oporność na dostępne obecnie leki, dlatego bardzo ważne jest stworzenie nowych metod walki z tą groźną bakterią - podkreślają autorzy.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum