Ryby chronią przed demencją

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 21 lipca 2009 11:04

Zakrojone na szeroką skalę badania potwierdzają, że zwiększone spożycie ryb, zwłaszcza tłustych, przez osoby starsze może zmniejszyć ryzyko demencji - informuje American Journal of Clinical Nutrition.

Od pewnego czasu naukowcy badają związek nawyków żywieniowych z ryzykiem demencji. Interesuje ich zwłaszcza to, czy spożycie ryb może opóźnić demencję i złagodzić jej przebieg. Tłuste ryby morskie są bogate w kwasy omega-3, które - jak wykazały badania - mogą chronić umysł przed otępieniem. Odwrotny efekt, tj. pogorszenie sprawności poznawczych, może być z kolei wynikiem nadmiernego spożycia mięsa.

By sprawdzić, w jaki sposób konsumpcja ryb i mięsa wpływa na ryzyko demencji międzynarodowy zespół naukowców analizował dane na temat około 15 tys. mieszkańców Chin, Indii, Kuby, Dominikany, Wenezueli, Meksyku i Peru. W badaniu wzięły udział osoby, które ukończyły 65 lat.

We wszystkich krajach - z wyjątkiem Indii - zaobserwowano, że zwiększone spożycie ryb było związane z mniejszą liczbą osób cierpiących na demencję. Naukowcom nie udało się jednak ustalić jednoznacznie tego, czy konsumpcja mięsa może mieć negatywny wpływ na zdolności poznawcze.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum