Przeżuwanie każdego kęsa sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi

Autor: Nauka w Polsce/Rynek Zdrowia • • 17 lutego 2018 10:50

Powolne jedzenie, spożywanie kolacji co najmniej dwie godziny przed snem i unikanie wieczornego podjadania to czynniki, które mogą pomagać w zrzuceniu zbędnych kilogramów - wynika z badania opublikowanego w ''BMJ Open''.

Wyliczono, że osoby jedzące w normalnym tempie, w porównaniu z tymi, które jadły szybko, były o 29 proc. mniej narażone na otyłość. Fot. Fotolia

Jak informuje Nauka w Polsce, podstawie analizy danych dotyczących blisko 60 tys. pacjentów z cukrzycą naukowcy z Uniwersytetu Kiusiu (Japonia) orzekli, że zmiany nawyków żywieniowych są ściśle powiązane ze zmniejszeniem masy ciała, wskaźnika BMI oraz obwodu brzucha.

Podczas badań kontrolnych uczestnicy udzielali informacji na temat stylu życia, w tym nawyków związanych z jedzeniem, spaniem, piciem alkoholu i paleniem papierosów. Sprawdzano też ich próbki krwi, moczu oraz funkcje wątroby.

Szczególną uwagę zwracano na tempo jedzenia - badanych zaliczano do osób jedzących szybko, przeciętnie lub wolno. Rejestrowano też porę spożywania kolacji i skłonność do podjadania przed snem oraz pomijania śniadania.

Na początku badania większość osób przyznała, że posiłki spożywa zazwyczaj szybko lub w normalnym tempie. Pacjenci jedzący wolno należeli do rzadkości.

Stwierdzono tymczasem, że osoby powoli przeżuwające każdy kęs były ogólnie w lepszej kondycji zdrowotnej i prowadziły zdrowszy styl życia.

W trakcie badania około połowa uczestników zmieniła swoje nawyki żywieniowe. Przestała łapczywie pochłaniać jedzenie i zaczęła spożywać posiłki bez zbędnego pośpiechu.

Wyliczono, że osoby jedzące w normalnym tempie, w porównaniu z tymi, które jadły szybko, były o 29 proc. mniej narażone na otyłość. U osób jedzących wolno ryzyko to było o 42 proc. mniejsze.

Osoby delektujące się jedzeniem miały też mniejszy obwód brzucha. Chociaż tłuszczu z okolic tej części ciała było najtrudniej się pozbyć, lepiej szło to pacjentom jedzącym wolno lub normalnie.

Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum