Probiotyki hamują rozwój raka wątroby

Autor: PAP Nauka w Polsce/Rynek Seniora • • 27 lutego 2016 18:40

Stosowanie probiotyków może wspomagać leczenie nie tylko raka jelita grubego, ale także raka wątrobowokomórkowego - informują naukowcy z Uniwersytetu Hongkongu na łamach pisma "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Fot. archiwum

Rak wątrobowokomórkowy jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych. W początkowym stadium zazwyczaj nie daje żadnych objawów, natomiast w stanie zaawansowanym powoduje wodobrzusze, gorączkę, żółtaczkę i silne bóle. Czynnikami ryzyka rozwoju nowotworu są m.in. wirusowe zapalenie wątroby B i C, nadmierne spożywanie alkoholu, antykoncepcja hormonalna oraz aflataksyny (wytwarzane przez pleśnie).

Podczas badań na myszach, stanowiących model raka wątrobowokomórkowego, naukowcy testowali działanie nowoopracowanego probiotyku. Okazało się, że u gryzoni, którym podawano preparat, guz zmniejszył się o 40 proc. w porównaniu z grupa kontrolną.

Więcej: naukawpolsce.pap.pl

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum