PAP- Nauka w Polsce/Rynek Zdrowia | 20-09-2017 14:08

Probiotyki hamują rozwój raka jelita, u myszy

Amerykańscy badacze dowodzą, że probiotyki wytwarzające histaminę redukują stan zapalny oraz hamują rozwój raka jelita grubego u myszy.

Probiotyki wytwarzające histaminę redukowały stan zapalny jelit u myszy. Fot. archiwum

Naukowcy z Baylor College of Medicine w Houston podawali myszom stanowiącym model raka jelita grubego oraz nieposiadającym enzymu HDC (dekarboksylazy histydynowej) probiotyki zawierające bakterie, produkujące histaminę. Dzięki temu udało się zmniejszyć stan zapalny oraz zatrzymać rozwój raka.

Sugeruje to, że modyfikacja mikrobiomu jelitowego poprzez probiotyki może stać się nową strategią zapobiegania rozwojowi nieswoistego zapalenia jelit oraz związanego z nim raka jelita grubego u pacjentów z grupy ryzyka.

Więcej: naukawpolsce.pap.pl