Polski uczony o zdrowych zębach neandertalczyków: zagadka wyjaśniona?
Prawdopodobnie nie dieta, ale odmienna niż u człowieka współczesnego flora bakteryjna jamy ustnej była przyczyną niskiej zachorowalności na próchnicę u neandertalczyka - twierdzi dr Arkadiusz Sołtysiak z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego.

- Neandertalczycy rzadko cierpieli na próchnicę. Dotychczas stwierdzono jedynie pięć ubytków na około 1300 znalezionych zębów neandertalskich. Było to wyjaśniane jako efekt diety ubogiej w cukier. Ostatnio jednak okazało się, że bliskowschodni neandertalczycy spożywali sporo pokarmu pochodzenia roślinnego, w tym bogate w cukier daktyle, które współcześnie są pokarmem bardzo sprzyjającym rozwojowi próchnicy - wyjaśnia dr Sołtysiak.
Jego zdaniem jest możliwe, że niski poziom próchnicy u neandertalczyków nie wynikała z diety, tylko z braku we florze bakteryjnej jamy ustnej bakterii Streptococcus mutans i być może również innych gatunków bakterii powodujących fermentację cukrów i produkujących kwas mlekowy, który rozpuszcza szkliwo.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)