Polscy uczeni opracowują zdrowszy wypełniacz żywności

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 18 lipca 2011 16:27

Nowy wypełniacz żywności zwiększy kruchość ciastek, wzbogaci naszą dietę o witaminy i makroelementy i będzie bezpieczny dla diabetyków.

Polscy uczeni opracowują zdrowszy wypełniacz żywności
Nowy dodatek do żywności, który może zastąpić stosowane do tej pory wypełniacze ze skrobi modyfikowanej, opracowuje zespół dr inż. Justyny Cybulskiej z Instytutu Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk.

Jak tłumaczy autorka badań, obecnie jako dodatek do żywności bardzo często wykorzystywana jest skrobia modyfikowana.

- Skrobia nie dla wszystkich jest zdrowa, bo bardzo dobrze się przyswaja i powoduje wzrost poziomu cukru we krwi. Z tego powodu nie mogą jej spożywać osoby chore na cukrzycę. Dodatek, który chcemy opracować, ma być dla niej zdrowszą alternatywą - wyjaśnia Justyna Cybulska.

- Dodatek będzie wytwarzany przede wszystkim z wytłoków jabłkowych. Produktem wytwarzanym na dużą skalę jest np. zagęszczony sok jabłkowy i wytłoki, które po nim zostają, nie zawsze znajdują zastosowanie - mówi naukowiec. Do produkcji wypełniacza będą też wykorzystywane m.in. buraki i marchew.

Dr Cybulska podkreśliła, że wytłoki zawierają duże ilości celulozy i hemiceluloz, które nie są trawione przez człowieka, dlatego będą błonnikiem spożywczym, który wprawdzie jest wypełniaczem, ale ma dużo właściwości korzystnych dla zdrowia.

- Nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, wspomaga usuwanie metali ciężkich, pomaga obniżyć cholesterol, ułatwia trawienie - wyliczyła badaczka.

Naukowcy chcą swój dodatek uzupełniać o makroelementy i witaminy. - Ze względu na specyficzne właściwości chemiczne składniki wytłoków umożliwiają wiązanie metali. Dodatek można więc wzbogacić o metale, które w codziennej diecie pełnią funkcje makroelementów, takich jak żelazo, wapń czy magnez - powiedziała dr Cybulska.

Badania będą prowadzone w ramach programu LIDER Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Na ich przeprowadzenie naukowcy mają trzy lata, ale pierwsze wyniki pojawią się najprawdopodobniej za półtora roku.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum