×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

Pleśń i drożdże w domu a ryzyko astmy. Naukowcy wyjaśniają

Autorzy: PAP; oprac. JW • Źródło: PAPOpublikowano: 02 września 2023 11:44Zaktualizowano: 02 września 2023 12:16

Według badania obejmującego prawie 400 fińskich domów, obecna we wnętrzach pleśń czy drożdże nie zwiększają ryzyka astmy. Jednocześnie niektóre gatunki grzybów, podobnie jak część bakterii, obniżają zagrożenie.

Pleśń i drożdże w domu a ryzyko astmy. Naukowcy wyjaśniają
Fot. Shutterstock

Pleśń i drożdże w domu. Naukowcy sprawdzili, czy mają związek z astmą

Naukowcy z Fińskiego Instytutu Zdrowia i Dobrobytu przeanalizowali mikrobiom 380 domostw, aby sprawdzić, jak obecność grzybów wpływa na zagrożenie astmą.

Mowa o różnych gatunkach pleśni i drożdżach, które, jak wyjaśniają badacze, nierzadko można spotkać w normalnych, odpowiednio utrzymanych domach.

"Te 13 rodzajów grzybów, które wiązaliśmy z astmą, okazały się odwrotnie skorelowane z chorobą, zamiast stanowić czynnik ryzyka. Przed rozpoczęciem tego badania wierzyliśmy, że znajdziemy związki zarówno z różnymi rodzajami grzybów chroniących przed rozwojem astmy, jak i z tymi zwiększającymi ryzyko jej wystąpienia. Nasze wyniki dostarczają więc lepszego zrozumienia roli grzybów obecnych w środowisku wewnętrznym" - mówi Anne Karvonen, główna autorka publikacji, która ukazała się w piśmie "Annals of the American Thoracic Society" (https://www.atsjournals.org/doi/10.1513/AnnalsATS.202303-187OC).

Sprawa nie jest jednak jeszcze całkiem zamknięta.

Badacze przyjrzą się grzybom w domu związanym z wilgocią

"Grzyby i drożdże obecne w środowisku wewnętrznym często były kojarzone z wilgocią uszkadzającą budynki oraz związanymi z tym zagrożeniami dla zdrowia. W przyszłości naszym celem będzie zbadanie, czy te grzyby, które są powiązane z wilgocią w domu, mogą wyjaśnić związek między jej działaniem i astmą. Wstępne wyniki tego badania jednak na to nie wskazują. W przyszłych analizach poprawimy ocenę zagrożenia, badając oddzielnie znaczenie żywych i martwych mikroorganizmów" - mówi jeden z naukowców, Martin Täubel.

Autorzy odkrycia przywołują też wcześniejsze badanie, według którego obecność pewnych bakterii, głównie pochodzących z dworu, także może obniżać ryzyko rozwoju astmy.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
    PARTNER SERWISU
    partner serwisu

    Najnowsze