Piotr Dardziński powołany na stanowisko prezesa Sieci Badawczej Łukasiewicz

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 01 kwietnia 2019 11:20

Dotychczasowy sekretarz stanu w resorcie nauki Piotr Dardziński został w poniedziałek (1 kwietnia) powołany na stanowisko prezesa Sieci Badawczej Łukasiewicz - poinformował wicepremier, minister nauki i szkolnictwa wyższego Jarosław Gowin.

Piotr Dardziński powołany na stanowisko prezesa Sieci Badawczej Łukasiewicz
Piotr Dardziński został powołany na stanowisko prezesa Sieci Badawczej Łukasiewicz. Fot. PTWP

"Z dniem dzisiejszym powołałem Piotra Dardzińskiego na funkcję prezesa Sieci Badawczej Łukasiewicz. Tym samym kończy się misja @pdardzinski w Ministerstwie Nauki. Wielkie podziękowania Piotrze za 3,5 roku wspaniałej pracy! Powodzenia na jeszcze trudniejszym odcinku" - napisał w poniedziałek rano na Twitterze Jarosław Gowin.

Sieć Badawcza Łukasiewicz rozpoczęła działalność 1 kwietnia. Włączono do niej 37 instytutów badawczych, z czego większość podlega Ministerstwu Przedsiębiorczości i Technologii. W ramach sieci ma również działać wrocławska spółka PORT - Polski Ośrodek Rozwoju Technologii.

Celem sieci jest prowadzenie badań aplikacyjnych i prac rozwojowych ważnych dla państwa. Ma ona zapewnić bardziej efektywną współpracę instytutów badawczych, które wchodzą w jej skład, m.in. dzięki ujednoliceniu mechanizmów zarządzania finansami, zasobami ludzkimi, nieruchomościami oraz prawami własności intelektualnej, a także umożliwi efektywny nadzór nad działalnością zintegrowanych w niej instytutów.

Sieć ma stanowić "pomost" między nauką a gospodarką. Zadaniem sieci będzie też prowadzenie działalności mającej na celu kształtowanie świadomości społecznej na temat zaawansowanych technologii. Siecią ma koordynować Centrum Łukasiewicz - z siedzibą w Warszawie - które będzie państwową osobą prawną.

Na czele Centrum Łukasiewicz - oprócz prezesa - ma stanąć najwyżej czterech wiceprezesów oraz rada składająca się z sześciu członków i przewodniczącego. Przy prezesie działać będzie kolegium doradców składające się z 20 członków, w tym 10 przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego lub finansowego, pięciu przedstawicieli środowiska naukowego i pięciu dyrektorów instytutów.

Każdym z instytutów, które wchodzą w skład sieci, będzie kierował dyrektor wraz z radą. Dyrektorów będzie powoływać prezes Centrum Łukasiewicz na pięcioletnią kadencję. W skład rady ma wejść od 9 do 15 osób. Nie więcej niż 40 proc. jej składu mają stanowić pracownicy instytutu.

Dr Piotr Dardziński od listopada 2015 r. był podsekretarzem stanu w MNiSW; w lipcu ubiegłego roku został powołany na funkcję sekretarza stanu. W resorcie odpowiadał za programy unijne związane z badaniami i innowacjami, informatyzację nauki i szkolnictwa wyższego oraz współpracę międzynarodową. Na początku stycznia br. został powołany przez premiera Mateusza Morawieckiego na pełnomocnika rządu ds. reformy instytutów badawczych.

Dardziński urodził się 6 października 1972 r. W latach 1997-2002 ukończył studia doktoranckie na Uniwersytecie Jagiellońskim w Instytucie Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych w Katedrze Historii Doktryn Politycznych i Prawnych. Był stypendystą Uniwersytetu we Fryburgu w Szwajcarii. Od 1998 wykładał na Uniwersytecie Jagiellońskim, gdzie prowadził zajęcia m.in. z polityki gospodarczej, doktryn ekonomicznych i polskiej myśli ekonomicznej. W latach 1995-2006 był związany z Fundacją "Instytutu Tertio Millenio" - początkowo jako dyrektor biura, potem wiceprezes. Od 2006 był dyrektorem Centrum Myśli Jana Pawła II w Warszawie.

W listopadzie 2011 r. został szefem gabinetu politycznego ministra sprawiedliwości Jarosława Gowina. W latach 2013-2015 sprawował funkcję wiceprezesa Fundacji Lepsza Polska. Współpracował z Centrum Analiz Klubu Jagiellońskiego.

PAP - Katarzyna Florencka

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum