Papryczka chili przedłuża życie

Autor: polskatimes.pl/Rynek Zdrowia • • 10 sierpnia 2015 17:46

Papryka chili zawiera związki, które obniżają zagrożenie zgonem w ciągu siedmiu lat. Redukują też ryzyko śmierci na skutek niektórych schorzeń, takich jak nowotwory czy choroby serca oraz płuc.

Papryczka chili przedłuża życie

Chińscy badacze zauważyli, że w przypadku osób, które raczą się pikantnymi potrawami raz lub dwa razy w tygodniu, ryzyko przedwczesnego zgonu jest o 10 proc. mniejsze niż wśród osób, które ostre dania jadają rzadziej niż raz w tygodniu.

Natomiast ci, którzy pikantne dania jadają od trzech do siedmiu razy w tygodniu, w ich przypadku zagrożenie przedwczesną śmiercią jest mniejsze aż o 14 proc.

W badaniu wzięło udział ponad 480 tys. Chińczyków w wieku od 30 do 79 lat, którzy w latach 2004-2008 uczestniczyli w projekcie China Kadoorie Biobank.

Ochotnicy, którzy częściej jedli świeżą paprykę chili zamiast wersji suszonej, byli mniej narażeni na śmierć na skutek nowotworów, niedokrwiennej choroby serca i cukrzycy.

Korzystne działanie papryki chili można przypisywać wysokiej zawartości bioaktywnych związków, takich jak kapsaicyna, witamina C i inne składniki odżywcze, jak witaminy A, K i B6, czy potas.

Więcej: www.polskatimes.pl

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum