PUM otrzymał fundusze na projekt badawczy dotyczący prozdrowotnych mieszanek
Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie otrzymał 1,2 mln złotych w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Celem projektu jest opracowanie nowej technologii produkcji ziół do uzyskania ulepszonych produktów, w postaci ekologicznych mieszanek soków warzywnych z dodatkiem ziół.

- PUM jako jednostka naukowo-badawcza otrzymała 1,2 mln zł dotacji
- Projekt potrwa do końca listopada 2024 roku i nosi nazwę „Opracowanie nowej technologii produkcji ziół w celu uzyskania zasadniczo ulepszonych produktów, innowacyjnych na rynku międzynarodowym w postaci ekologicznych mieszanek soków warzywnych z dodatkiem ziół”
- Wzbogacenie soków o rośliny zielne o udowodnionych właściwościach przeciwutleniających może znacznie zwiększyć potencjał antyoksydacyjny produktu – czytamy w opisie projektu
PUM z dofinansowaniem na badanie
Jak podał PUM, uczelnia otrzymała 1,2 mln zł w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Łączna wartość projektu wznosi 5 mln zł i uczestniczą w nim także firmy BACILLUS, DELIKATNA.BIO, SWEDEPONIC POLSKA, BAZIÓŁKA i lider grupy operacyjnej EIG FINANCE.
Celem wspomnianego projektu jest opracowanie nowej technologii produkcji ziół do uzyskania ulepszonych produktów, a przy tym innowacyjnych na rynku międzynarodowym, w postaci ekologicznych mieszanek soków warzywnych z dodatkiem ziół. Projekt o nazwie "Opracowanie nowej technologii produkcji ziół w celu uzyskania zasadniczo ulepszonych produktów, innowacyjnych na rynku międzynarodowym w postaci ekologicznych mieszanek soków warzywnych z dodatkiem ziół" ma potrwać do końca listopada 2024 roku.
Stres oksydacyjny jest podłożem wielu chorób w tym miażdżycy, chorób neurodegeneracyjnych, czy chorób zapalnych. Niezbędne jest poszukiwanie surowców o właściwościach antyoksydacyjnych, wspomagających naturalne mechanizmy obronne organizmu. Wzbogacenie soków o rośliny zielne o udowodnionych właściwościach przeciwutleniających może znacznie zwiększyć potencjał antyoksydacyjny produktu. Opracowanie i wdrożenie tych innowacyjnych metod i organizacji uprawy roślin zielarskich oraz stworzenie nowego produktu spożywczego, będącego mieszanką soków z warzyw wzbogaconych ziołami – udowodni ich właściwości prozdrowotne – czytamy w komunikacie PUM.
Uniwersytet wyjaśnia, że kierownikiem naukowym projektu realizowanym w PUM jest dr hab. n. med. i zdr. inż. Karolina Jakubczyk, adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka i Metabolomiki, natomiast członkami zespołu będą pracownicy Zakładu Żywienia i Metabolomiki oraz Zakładu Badań Biochemicznych. Cały zespół rozpocznie prace polegające na poszerzeniu wiedzy w zakresie składu biochemicznego oraz właściwości antyoksydacyjnych soków warzywnych z dodatkiem roślin zielarskich.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)