Orzechy zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi?

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 22 kwietnia 2009 12:51

Orzechy włoskie chronią przed rakiem piersi - takie informacje przekazali amerykańscy naukowcy podczas Spotkania Amerykańskiego Związku Badań Raka.

Orzechy włoskie dostarczają organizmowi kwasów omega-3, antyoksydantów oraz fitosteroli – związków, które zmniejszają ryzyko raka piersi.

Doktor Elaine Hardman z Marshall University School of Medicine wraz z zespołem badała myszy, którym podawano orzechy włoskie w ilości odpowiadającej 57 gramom dziennie dla ludzi. Myszy były na standardowej dla zwierząt laboratoryjnych diecie.

Okazało się, że jedzenie orzechów włoskich znacząco zmniejsza częstotliwość występowania raka sutka, a u myszy, u których doszło do rozwoju choroby guzy były mniejsze i rozwinęły się później.

Kolejne badania dowiodły, że zwiększona konsumpcja zawartych w orzechach kwasów omega-3 oraz innych korzystnych dla zdrowia składników orzechów takich jak przeciwutleniacze (zabezpieczają organizm przed działaniem wolnych rodników) i fitosterole, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka sutka.

Jak twierdzi autorka badań, praca zespołu badaczy udowadnia, że orzechy włoskie są doskonałym uzupełnieniem diety. - Orzechy są lepszą i dużo zdrowszą przekąską niż ciastka, frytki czy czipsy – przekonuje Hardman.

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum