Orzechy włoskie związane z mniejszym ryzykiem depresji

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 10 lutego 2019 16:00

Konsumpcja orzechów włoskich koreluje z mniejszą częstotliwością występowania objawów depresji u osób dorosłych - wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie "Nutrients".

Orzechy włoskie związane z mniejszym ryzykiem depresji
Osoby konsumujące orzechy włoskie - przeciętnie 24 gramy dziennie - były bardziej aktywne, posiadały więcej energii, lepiej się koncentrowały i były bardziej optymistyczne. Fot. Katarzyna Gubała/PTWP

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (USA) wykazali, że osoby spożywające orzechy włoskie osiągają o 26 proc. niższe wyniki, a osoby jedzące inne rodzaje orzechów o 8 proc. niższe wyniki w kwestionariuszu objawów depresji, niż osoby unikające tego typu produktów.

Badacze przeanalizowali dzienne spożycie orzechów oraz natężenie symptomów depresji, takich jak apatia, problemy ze snem, czy trudności z koncentracją, u 26 tys. dorosłych Amerykanów. Doszli do wniosku, że osoby konsumujące orzechy włoskie - przeciętnie 24 gramy dziennie - były bardziej aktywne, posiadały więcej energii, lepiej się koncentrowały i były bardziej optymistyczne.

- Orzechy włoskie badano wcześniej ze względu na ich rolę w utrzymaniu zdrowego układu krążenia i systemu poznawczego. Teraz wykazaliśmy ich związek z symptomami depresji. To kolejny powód, dla którego warto je włączać do planu żywieniowego - komentuje koordynatorka badania, dr Lenore Arab.

Orzechy włoskie mogą być szczególnie korzystne dla kobiet, u których częściej diagnozuje się zaburzenia depresyjne.

O szczegółach badania można przeczytać na stronie: https://www.mdpi.com/2072-6643/11/2/275.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum