×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

Odkryto obwód mózgowy odpowiedzialny za impulsywne jedzenie

Autor: PAP/Rynek Zdrowia16 grudnia 2019 14:24

Naukowcy zidentyfikowali konkretny obwód mózgowy, który zwiększa skłonność do impulsywnego jedzenia. Być może dzięki temu odkryciu uda się kiedyś opracować leki przeciwko przejadaniu się - czytamy na łamach czasopisma "Nature Communications".

Odkryto obwód mózgowy odpowiedzialny za impulsywne jedzenie
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Autorami publikacji są badacze z University of Georgia (USA).

Jak czytamy w artykule, impulsywność to reagowanie bez zastanowienia się nad konsekwencjami danego działania. Jednym z jej przejawów mogą być impulsywne zachowania żywieniowe, czyli przejadanie się i jedzenie pod wpływem emocji, co skutkuje przyrostem masy ciała i otyłością.

Zespół naukowców pod kierunkiem dr Emily Noble zidentyfikował konkretny obwód w mózgu, który może odpowiadać za tę niebezpieczną skłonność. Korzystając z modelu szczurzego badacze skoncentrowali się na podzbiorze komórek mózgowych, które wytwarzają przekaźnik podwzgórzowy zwany hormonem melanocytotropowym (MCH).

- Poprzednie badania wykazały, że podniesienie poziomu MCH w mózgu może zwiększać spożycie pokarmu, natomiast my jako pierwsi udowodniliśmy, że MCH odgrywa również ważną rolę w rozwoju zachowań impulsywnych - wyjaśnia Noble. - Odkryliśmy, że kiedy aktywuje się komórki mózgowe wytwarzające MCH, szczury wykazują bardziej impulsywne zachowania związane z jedzeniem - dodaje.

Aby sprawdzić poziom tej impulsywności, naukowcy wyszkolili szczury tak, by naciskały dźwignię, gdy chcą otrzymać wysokotłuszczowy, bogaty w cukier granulat. Zwierzęta musiały jednak odczekać 20 sekund pomiędzy kolejnymi naciśnięciami dźwigni, aby otrzymać pokarm. Jeśli nacisnęły dźwignię zbyt wcześnie, "za karę" czekały dodatkowych 20 sekund.

Następnie badacze aktywowali w mózgach szczurów specyficzny dla MCH szlak neuronalny MCH łączący podwzgórze z hipokampem - częścią mózgu odpowiedzialną głównie za pamięć i uczenie się.

Okazało się, że MCH w ogólne nie wpłynął na to, jak zwierzęta odbierały smak pokarmu - czy im smakował, czy nie. Nie miał też związku z chęcią i umiejętnością szczurów do wykonywania zadania (wciskania dźwigni). Aktywacja obwodu zmieniła natomiast zdolność zwierząt do powstrzymania się przed dalszymi próbami zdobycia pożywienia i zdolność kontrolowania swojego zachowania.

- Aktywacja tej specyficznej ścieżki neuronów związanej z MCH zwiększyła nasilenie impulsywnych zachowań, nie zmieniając w żaden sposób zapotrzebowania kalorycznego i motywacji do zdobycia smacznego pokarmu - tłumaczy dr Noble. - Zrozumienie, że ten właśnie obwód mózgowy może selektywnie wpływać na impulsywność zachowań żywieniowych, otwiera drogę do tego, aby w przyszłości opracować leki przeciwko przejadaniu się. Pomogłoby to ludziom trzymać się prawidłowej diety bez jednoczesnego obniżania normalnego apetytu czy też zmniejszania przyjemności ze smakowania jedzenia.

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
    PARTNER SERWISU
    partner serwisu

    Najnowsze