Niedobór witaminy D związany z większym ryzykiem cukrzycy

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 22 kwietnia 2018 21:39

Zbyt niski poziom witaminy D ma związek z podwyższonym ryzykiem rozwoju cukrzycy u seniorów - wynika z analizy opublikowanej przez naukowców z USA i Korei Południowej w piśmie "PLOS One".

FOT. Artis Rams/Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Badaniami objęto 903 zdrowych mężczyzn (średnia wieku 74 lata), którzy nie mieli objawów cukrzycy lub stanu przedcukrzycowego. Obserwacje trwały przez kolejne 10 lat. Podczas regularnych wizyt kontrolnych sprawdzano poziom witaminy D oraz glukozy we krwi, a także przeprowadzano testy doustnego obciążenia glukozą. W tym czasie zdiagnozowano 47 nowych przypadków cukrzycy oraz 337 przypadków stanu przedcukrzycowego.

W przypadku uczestników, u których poziom 25-hydroksywitaminy D był powyżej 30 ng/ml ryzyko cukrzycy było o dwie trzecie niższe, a w przypadku badanych, u których poziom ten przekraczał 50 ng/ml - o cztery piąte niższe niż u mężczyzn z poziomem witaminy D poniżej 30 ng/ml.

Chcąc dostarczyć organizmowi 30 ng/ml witaminy D, powinniśmy eksponować ciało na działanie promieni słonecznych przez około 10 - 15 minut dziennie w godzinach południowych lub przyjmować witaminę D w postaci suplementu (3000 - 5000 jednostek).

"Dalsze badania pomogą ustalić, czy wysoki poziom 25-hydroksywitaminy D może zapobiec rozwojowi cukrzycy lub zahamować jej rozwój u osób ze stanem przedcukrzycowym" - komentują autorzy analizy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego oraz Narodowego Uniwersytetu Seulskiego. 

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum