Niedobór witaminy D groźny dla diabetyków
Niedobór witaminy D sprawia, że w naczyniach krwionośnych odkłada się cholesterol, co prowadzi do zwężenia ich światła - informuje pismo

- Witamina D hamuje wychwytywanie cholesterolu przez makrofagi. Gdy występuje niedobór witaminy D, makrofagi pochłaniają więcej cząsteczek cholesterolu i nie są w stanie się ich pozbyć. W rezultacie, makrofagi przeistaczają się w komórki piankowate, które są jednym z pierwszych objawów miażdżycy tętnic - wyjaśnia dr Carlos Bernal-Mizrachi, endokrynolog z Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis.
Układ odpornościowy wysyła makrofagi w odpowiedzi na stan zapalny. Dzieje się tak często również w przypadku cukrzycy. Naukowcy badali makrofagi pobrane od diabetyków i od osób zdrowych. Komórki skonfrontowano z cholesterolem w warunkach wysokiego i niskiego poziomu witaminy D. Okazało się, że w przypadku niskiego poziomu witaminy D makrofagi diabetyków znacznie częściej przekształcały się w komórki piankowate.
Niedobór witaminy D bardzo często występuje u osób cierpiących na cukrzycę typu II. Naukowcy liczą na to, że dzięki jego uzupełnieniu rozwój miażdżycy tętnic u diabetyków można będzie zatrzymać lub przynajmniej spowolnić.
Witamina D jest syntezowana w skórze przez promienie słoneczne. Ze względu na szkodliwość promieniowania UV naukowcy skłaniają się jednak w stronę suplementów przyjmowanych doustnie.
ZOBACZ KOMENTARZE (0)