Niedobór witaminy B12 powiązany z otyłością ciążową
Niski poziom witaminy B12 u kobiet w ciąży upośledza metabolizm tłuszczu, może być więc powiązany z nadmiernym przybieraniem na wadze - wynika z badania zaprezentowanego na tegorocznej konferencji Towarzystwa Endokrynologicznego.

Witamina B12, inaczej kobalamina, to związek występujący głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego - mięsie, rybach, jajach i nabiale. Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego i pokarmowego, a jej niedobór może prowadzić do anemii lub przyczyniać się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. W ciąży zapotrzebowanie na kobalaminę wzrasta.
Naukowcy z University of Warwick Medical School (Wielka Brytania) wykazali, że niedobór witaminy B12 u ciężarnych kobiet koreluje z obecnością markerów metabolicznych wskazujących na wzmożoną produkcję tłuszczu i ograniczony jego rozpad w celu wytworzenia energii. Sugeruje to, że niski poziom kobalaminy może predysponować do otyłości.
Specjaliści analizowali komórki tłuszczowe pochodzące z laboratoryjnych hodowli oraz próbek pobranych od kobiet w ciąży. Stwierdzili, że niski poziom witaminy B12 wiąże się nie tylko z nieprawidłowym funkcjonowaniem tych komórek, ale również z występowaniem w organizmie stanu zapalnego.
- Podsumowując, wyniki naszego badania pokazują, że niski poziom witaminy B12 upośledza metabolizm komórek tłuszczowych, co może prowadzić do wzmożonego gromadzenia się tłuszczu, pogorszenia jego przetwarzania i powstania szkód pozapalnych. Wszystkie te czynniki predysponują do przybierania na wadze - komentuje badaczka Jinous Samavat.
- Wyniki naszego badania podkreślają potrzebę suplementacji witaminą B12 podczas ciąży i przemawiają za finansowaniem dalszych badań oraz wprowadzeniem regulacji w polityce zdrowia publicznego, pomagających radzić sobie w problemem otyłości - dodaje.

ZOBACZ KOMENTARZE (0)