Rzeczpospolita/Rynek Zdrowia | 09-04-2019 10:45

Nawet niewielkie ilości zjadanego mięsa wpływają na długość życia?

Amerykańscy badacze dowodzą, że nawet jedzenie niewielkich ilości czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko poważnych chorób, a zwłaszcza chorób układu krążenia.

Nawet jedzenie niewielkich ilości czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko poważnych chorób, a zwłaszcza chorób układu krążenia. Fot. Archiwum

Wyniki badań  naukowców z USA (Loma Linda University Health) podkreślają, że wcześniejsze badania prawie zawsze dotyczyły porównania szkodliwości wysokiego i niskiego spożycia czerwonego mięsa, a mało kto zajmował się wpływem na zdrowie już małych ilości tego typu żywności.

Dlatego badacze sprawdzili, czy jedzenie niewielkich ilości czerwonego i przetworzonego mięsa może mieć związek z chorobami układu krążenia, nowotworami i innymi schorzeniami. 

Naukowcy w prospektywnym badaniu kohortowym przeanalizowali dane ponad 72 tys. Adwentystów Dnia Siódmego, którzy wzięli udział w Adventist Health Study-2 (AHS-2). Około połowa wiernych była wegetarianami, a spośród tych, którzy nie byli, 90 procent jadło zaledwie ok. 58 gram lub mniej czerwonego mięsa dziennie.

Analiza wykazała związek między umiarkowanym lub sporadycznym spożyciem mięsa a wyższym ryzykiem zgonów zarówno całkowitych, jak i sercowo-naczyniowych.

Więcej: rp.pl