Naukowcy: właściwą dietą też można skutecznie powalczyć z koronawirusem Dieta ma duże znaczenie w profilaktyce COVID-19; FOT. Shutterstock; zdjęcie ilustracyjne

Badania naukowe wskazują, że jednym z kluczowych czynników w profilaktyce zakażeń koronawirusem jest właściwie skomponowana dieta.

  • Naukowcy zwracają uwagę na zależność między stężeniem witaminy D a liczbą zakażeń i śmiertelnością z powodu COVID-19
  • Inne badania wskazują na związek poziomu wapnia w organizmie z przebiegiem zakażenia SARS-CoV-2
  • Istotny wpływ na przebieg COVID-19 mogą mieć antyoksydanty zawarte w diecie i suplementach diety

Specjaliści podkreślają, że właściwa dieta odgrywa ważną rolę w budowaniu odporności organizmu, a co za tym idzie - ma działanie protekcyjne przed zakażeniem SARS-CoV-2.

Unikajmy niedoboru kluczowych składników

- Naukowcy zwracają uwagę na zależność pomiędzy stężeniem witaminy D a liczbą zakażeń, ciężkością choroby i śmiertelnością z powodu COVID-19.

- W Szwajcarii przeprowadzono badanie, w ramach którego przeanalizowano zależność między wynikiem badania na obecność SARS-CoV-2 a stężeniem witaminy D w osoczu - wyjaśnia dr nauk o zdrowiu Mateusz Grajek z Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego

I dodaje: - Wyniki tych badań wskazują, że wysokie stężenie witaminy D w osoczu występowało głównie u osób z negatywnym wynikiem na obecność wirusa. Ponadto niektóre badania wykazują, że witamina D w połączeniu z cynkiem i witaminą C są integralną częścią systemu immunologicznego.

- W związku z tym niedobór kluczowych składników może prowadzić do uszkodzenia komórek nabłonka błony śluzowej i ewentualnie czyniąc je bardziej podatnymi na przenikanie patogenów, takich jak SARS-CoV-2. Warto również wspomnieć, że suplementacja witaminy D jest konieczna w naszym klimacie - zaznacza ekspert.

Poziom wapnia a przebieg COVID-19

Inne badania z kolei wskazują na pewną zależność pomiędzy poziomem wapnia w organizmie a przebiegiem zakażenia SARS-CoV-2.

W przeprowadzonym badaniu klinicznym łagodne i umiarkowane przypadki wykazywały niezadowalający poziom wapnia we wczesnym stadium zakażenia wirusowego, natomiast przypadki ciężkie i krytyczne wykazywały znacznie niższy poziom wapnia niż przypadki łagodne i umiarkowane we wczesnym stadium.

Stwierdzono również, że niski poziom wapnia był związany z uszkodzeniami wielonarządowymi w przebiegu COVID-19.

Eksperymentalna strategia profilaktyki

Innym ważnym aspektem żywienia jest obecność w diecie produktów spożywczych obfitujących w związki antyoksydacyjne. Wiele aktualnych doniesień naukowych wskazuje, że antyoksydanty zawarte w diecie i suplementach diety mogą mieć duży wpływ na przebieg COVID-19.

Jednoczesne podawanie kwercetyny i kwasu askorbinowego stanowi eksperymentalną strategię profilaktyki i leczenia zakażenia niektórymi wirusami oddechowymi (jak np. SARS-CoV-2).

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

PARTNER SERWISU

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.