×
Subskrybuj newsletter
rynekzdrowia.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

Naukowcy obiecują, że bez względu na ilość spożytego jedzenia nie będziemy tyć

Autor: tvp.info/Rynek Zdrowia30 października 2015 13:40

Naukowcy pracują nad stworzeniem żywności pozbawionej kalorii. Niebawem bez względu na ilość spożytego jedzenia nie będziemy tyć.

Naukowcy obiecują, że bez względu na ilość spożytego jedzenia nie będziemy tyć
Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Chemicy zajmujący się inżynierią mikrostruktur pracują nad stworzeniem spożywczego odpowiednika tłuszczu, który miałby podobny wygląd i smak, ale nie zawierał zbyt dużo kalorii. Mógłby w tym pomóc tzw. płynny żel, którego właściwości są podobne do emulsji stosowanych w procesie produkcji żywności.

Taki żel mógłby zastąpić tłuszcz w margarynie lub majonezie - tłumaczą uczeni z Centrum Inżynierii Formulacji na Uniwersytecie Birmingham w Wielkiej Brytanii.

Dzięki zastosowaniu płynnych żeli będzie można produkować niskokaloryczną żywności, która będzie smaczna i pozbawiona kalorycznego tłuszczu - zapewniają.

Więcej: www.tvp.info

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
    PARTNER SERWISU
    partner serwisu

    Najnowsze