Naukowcy obiecują, że bez względu na ilość spożytego jedzenia nie będziemy tyć
Naukowcy pracują nad stworzeniem żywności pozbawionej kalorii. Niebawem bez względu na ilość spożytego jedzenia nie będziemy tyć.

Chemicy zajmujący się inżynierią mikrostruktur pracują nad stworzeniem spożywczego odpowiednika tłuszczu, który miałby podobny wygląd i smak, ale nie zawierał zbyt dużo kalorii. Mógłby w tym pomóc tzw. płynny żel, którego właściwości są podobne do emulsji stosowanych w procesie produkcji żywności.
Taki żel mógłby zastąpić tłuszcz w margarynie lub majonezie - tłumaczą uczeni z Centrum Inżynierii Formulacji na Uniwersytecie Birmingham w Wielkiej Brytanii.
Dzięki zastosowaniu płynnych żeli będzie można produkować niskokaloryczną żywności, która będzie smaczna i pozbawiona kalorycznego tłuszczu - zapewniają.
Więcej: www.tvp.info
ZOBACZ KOMENTARZE (0)