
Wytłoki z malin zawierające potencjalnie prozdrowotne związki trafiają obecnie na kompost, a mogłyby być suplementem diety. Olsztyńscy naukowcy badają właściwości wytłoków z malin, tak, by w pełni można było wykorzystać ich prozdrowotny potencjał.
Badania nad prozdrowotnymi właściwościami wytłoków z malin prowadzi doktorant Bartosz Fotschki z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.
- Badaniom poddajemy wytłoki malin pozyskane z przetwórni owoców podczas produkcji zagęszczonego soku. Wytłoki są odpadem poprodukcyjnym, a my z tego wytłoku chcemy wycisnąć coś więcej - wyjaśnił PAP Bartosz Fotschki.
Dodał, że wytłoki nie są zbyt atrakcyjnym surowcem ze względu na dużą ilość nasion, które stanowią ponad 70 procent składu. Nasiona mają twarde łupiny, są małe. Gdybyśmy mieli podać je ludziom, to przejdą przez układ pokarmowy w postaci nietkniętej.
Potencjał prozdrowotny zawarty w nasionach malinowych znajdujących się w wytłokach jest już po części potwierdzony na zwierzętach laboratoryjnych. Chodzi np. o olej z nasion malin - wyjaśnił naukowiec.
- Wpadliśmy więc na pomysł, by zwiększyć dostępność potencjału prozdrowotnego w wytłokach z malin - uszkodzić łupinę nasion, a tym samym wydobyć wartościowe związki, które mogłyby być dostępne w tych badaniach dla zwierząt, a w przyszłości może dla ludzi - zaznaczył.
Dodał, że nasiona malin zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których jest w oleju z nasion malin ponad 70 proc., czyli więcej niż w olejach rzepakowym, słonecznikowym czy sojowym. Poza tym w wytłokach z malin występuje błonnik, który korzystnie wpływa na profil lipidowy krwi, np. obniża cholesterol. Błonnik oraz związane z nim polifenole wpływają na regulację poziomu glukozy w krwi, co jest istotne w przypadku chorych na cukrzycę typu 2.
W wytłokach malinowych oraz nasionach z malin występują polifenole, które również wpływają na obniżenie cholesterolu, ale także na obniżenie markerów stresu oksydacyjnego oraz stanu zapalnego w organizmie. Wolne rodniki mogą wywołać w organizmie szereg niekorzystnych oddziaływań, zmniejszając odporność, a przez to powodować większą zapadalność na choroby sezonowe.
- Do tej pory nie ma na świecie opublikowanych badań żywieniowych dotyczących wytłoków z malin. My będziemy sprawdzać prozdrowotne właściwości związków w wytłokach z malin na szczurach laboratoryjnych - podkreślił doktorant.
Dodał, że nie bez znaczenia była kwestia wykorzystania odpadów poprodukcyjnych.
- Polska jest jednym z wiodących producentów malin na świecie, w konsekwencji mamy dużo tego surowca, więc to daje szansę na stworzenie czegoś nowego w postaci suplementu diety, który będzie pochodził z Polski. Wytłoki obecnie nie są wykorzystywane, są kompostowane, suszone, palone lub dodawane w niewielkich ilościach do paszy - zaznaczył Bartosz Fotschki.


- PT, 21:51 Zmiany w Narodowym Programie Szczepień. Szef KPRM wyjaśnia nieścisłości
- PT, 21:31 Kanada: czwarta szczepionka przeciw Covid-19 dopuszczona do użytku
- PT, 21:01 Od 15 marca szczepienia przewlekle chorych. Zapisy ruszą 10 marca
- PT, 20:31 Prof. Matyja: bywało, że lekarze rodzinni nadużywali teleporad, ale to wynikało z nawału pracy
- PT, 20:01 Nowy lek na COVID-19. EMA dopuściła go do użytku
- PT, 19:46 Prof. Składowski: Krajowa Sieć Onkologiczna powinna usprawnić diagnostykę
- PT, 19:31 NFZ ws. pilotażu rejestru endoprotezoplastyk
- PT, 19:03 Prokuratorzy szczepieni przed chorymi na astmę czy cukrzycę. Opozycja pyta dlaczego
- PT, 18:42 Zarządzenie prezesa NFZ ws. sprawozdawania i rozliczania świadczeń związanych z COVID-19
- PT, 18:21 Nowe zasady bezpieczeństwa na Pomorzu oraz Warmii i Mazurach
- PT, 18:01 Podlaskie: placówki środowiskowej opieki psychologicznej dla dzieci i młodzieży z kontraktem z NFZ
- PT, 17:45 Eksperci o dializach domowych: w dobie pandemii to kwestia bezpieczeństwa pacjentów
- 1 Liczba potwierdzonych zakażeń koronawirusem w Polsce to 1 766 490, zmarło 44 912 pacjentów
- 2 Dworczyk: podanie drugiej dawki szczepionki przeciwko Covid-19 później, zmiany dla ozdrowieńców
- 3 Kolejne wirusy przekraczają granicę świata ludzi i zwierząt. Czy to tylko incydenty?
- 4 Pomorskie też objęte lockdownem. Zamknięte zostaną m.in. kina, hotele, teatry, baseny
- 5 Władze GUMed o słowach prof. Morysia dot. zdawalności studentów: "to prywatne opinie"
- 6 W szpitalach przybywa młodych pacjentów z Covid-19. Będzie jeszcze gorzej?
- 7 Niedzielski: sytuacja się pogarsza. Uruchamiamy szpitale tymczasowe w dziewięciu województwach
- 8 Polski pacjent "zero": po przejściu COVID-19 nadal odczuwam dolegliwości
- 9 Skoro nie mogliśmy być mądrzy przed pandemią COVID-19, spróbujmy teraz
- 10 Dodatek covidowy różnicuje szpitale. Ile dostali potentaci, a ile reszta?
- 11 Krajowa Sieć Onkologiczna od 2022 w całej Polsce. Pacjenci: chcemy zewnętrznej kontroli Sieci
- 12 Likwidacja wolontariatu zagraża szkoleniu młodych lekarzy w trybie pozarezydenckim
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych