
Warianty genów odpowiadają w ok. 30 proc. za odmienną wrażliwość różnych osób na słodki smak - twierdzą amerykańscy naukowcy.
Nadmierny pociąg do słodyczy jest często postrzegany jako ludzka słabość. Praca będąca wynikiem badań naukowców z USA wskazuje jednak, że wrażliwość na słodki smak jest wrodzona i częściowo odpowiada za nią zestaw genów.
- Podobnie jak ludzie rodzący się ze słabym zmysłem słuchu muszą podkręcać głośność, gdy słuchają radia, ci, którzy rodzą się z mniejszą wrażliwością na smak słodki mogą potrzebować dodatkowej łyżeczki cukru w kawie, by odczuć jej słodycz - tłumaczy współautorka pracy dr Danielle Reed z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii.
Jej zespół we współpracy z kolegami z Rutgers University w New Brunswick, (New Jersey, USA) oraz University of Queensland w Brisbane (Australia) przeprowadził badania wśród 243 par bliźniąt jednojajowych, 452 par bliźniąt dwujajowych oraz 511 osób bez rodzeństwa. Badani byli w wieku od 12 do 26 lat.
Każdy z nich musiał spróbować roztworów czterech słodkich substancji i ocenić intensywność ich słodyczy. Były to: roztwór dwóch występujących naturalnie cukrów - fruktozy (cukier zawarty przede wszystkim w owocach) i glukozy (podstawowe źródło energii dla komórek naszego organizmu) oraz sztucznych słodzików - popularnego aspartamu i dihydrochalkonu neohesperydyny (NHDC).
Porównanie bliźniąt jednojajowych (które są niemal identyczne pod względem genetycznym) z dwujajowymi (które różnią się genetycznie tak, jak zwykłe rodzeństwo) pozwala określić, w jakim stopniu dana cecha jest uwarunkowana czynnikami genetycznymi, a w jakim środowiskowymi, np. dietą w okresie dzieciństwa.
Jak tłumaczą naukowcy, jeśli przyjąć, że w dzieciństwie bliźnięta przeważnie brały udział we wspólnych rodzinnych posiłkach, to okazuje się, że te wspólne doświadczenia mają niewielki wpływ na percepcję smaku słodkiego.
- Nasze wyniki wskazują, że wspólne doświadczenia, takie jak posiłki rodzinne, nie miały widocznego wpływu na upodobania bliźniąt do smaku słodkiego - tłumaczy Reed. Innymi słowy, badanie to podważa popularną teorię, że dostęp w dzieciństwie do dużych ilości słodkich pokarmów może obniżać naszą wrażliwość na słodki smak i zwiększyć pociąg do słodyczy.
Badacze ocenili też, że wśród genetycznych czynników mających wpływ na odczuwanie smaku słodkiego - zarówno naturalnie występujących cukrów, jak i syntetycznych słodzików - najsilniejszą rolę odgrywa zestaw genów, związany z jedną ścieżką biochemiczną. Ich zdaniem odpowiada on w ok. 30 proc. za to jak poszczególni ludzie różnią się wrażliwością na słodki smak.
Ponadto, zdolność do odczuwania smaku słodkiego spadała wraz z wiekiem (o ok. 2–5 proc. rocznie) i była wyższa u osób, które przebyły zapalenie ucha środkowego. Mężczyźni nieco silniej odczuwali słodycz aspartamu niż kobiety.
Według Reed w przyszłych badaniach naukowcy powinni próbować określić, w jaki sposób geny oraz wczesne doświadczenia oddziałują wzajemnie na siebie i kształtują preferencje pokarmowe ludzi.


CZYTAJ TAKŻE
- 13:40 "Szczepionkowe wakacje" - nowa moda wśród światowych bogaczy?
- 13:10 Rehabilitacja pulmonologiczna 135 metrów pod ziemią? Do Wieliczki również z NFZ
- 12:45 Włoszczowa: NFZ ukarał szpital, dopatrzył się winy w związku ze śmiercią 26-latka
- 12:20 Ekspert Federacji PZ: "milion szczepień" to zasługa lekarzy POZ, w dostawach jest chaos
- 11:50 Warszawa: rośnie liczba zakażeń i pacjentów na SOR-ach, brakuje miejsc na internach
- 11:15 Prof. Gut: nie mutacja wirusa odpowiada za wzrost zakażeń, ale nasze zachowania
- 10:45 Koronawirus w Polsce: znów ponad 12 tys. zakażeń i ''rekordowe'' Mazowsze
- 10:35 Najnowsze dane o koronawirusie w Polsce
- 10:25 Niedzielski 7. dobę w izolacji. Codziennie robi "selfie"
- 10:15 Był w Lombardii na początku pandemii. Opowiada, jakiego widoku nigdy nie zapomni
- 09:51 MZ wyjaśnia wątpliwości dotyczące ubezpieczeń placówek prowadzących eksperymenty medyczne
- 09:45 Grzesiowski: dziwię sie, że zamknięto tylko Warmińsko-Mazurskie, a nie Warszawę, Gdańsk, Bydgoszcz...
- 1 Liczba potwierdzonych zakażeń koronawirusem w Polsce to 1 673 252, zmarło 43 094 pacjentów
- 2 Dziecko rzuciło się pod pociąg. Zdjęcie z sali operacyjnej i wstrząsający wpis lekarza
- 3 Gadomski: będzie nowa sieć szpitali, chcemy odejść od finansowania ryczałtowego
- 4 Kpt. dr Siewiera: blokujmy pseudoekspertów od koronawirusa. Nie lubią małych zasięgów
- 5 Niedzielski: mamy 12 146 nowych zachorowań. Nowe obostrzenia od soboty, może nawet wcześniej
- 6 Nieoficjalnie o obostrzeniach: rząd rozważa zamknięcie stoków
- 7 Migrena to nie fanaberia - ten ból odbiera chęć do życia. Czy decydenci widzą problem?
- 8 Minister zdrowia: dziś znów ponad 12 tys. nowych zakażeń. Wielkanoc możemy spędzić w domach
- 9 Nie ma już Agencji Rezerw Materiałowych. Kto kupi szczepionki przeciwko Covid-19?
- 10 Bukiel o Niedzielskim: on chce centralizować ochronę zdrowia, jak nikt do tej pory
- 11 Co zrobić, aby szpitalami kierowali najlepsi menedżerowie? To całkiem proste
- 12 Andrusiewicz: wjazd do Polski ze Słowacji i Czech tylko z negatywnym testem lub szczepieniem
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych