Naukowcy: elektrony oczyszczają sałatę z wirusów
Napromieniowując sałatę czy szpinak wiązką elektronów można zmniejszyć niebezpieczeństwo związane z obecnością wirusów - informuje pismo "Applied and Environmental Microbiology".

Jeśli świeże warzywa ulęgną skażeniu - na przykład w kontakcie z brudną wodą - bardzo trudno usunąć z nich wirusy. To szczególnie kłopotliwe w przypadku produktów spożywanych na surowo. Nic dziwnego, że wirusy (zwłaszcza norowirus) są najczęstszą przyczyną chorób przenoszonych drogą pokarmową, a związane z tym koszty sięgają w USA 6 mld dolarów.
Badania na sałatą lodową i szpinakiem przeprowadzili naukowcy z National Center for Electron Beam Research przy Texas A&M University w College Station.
Obserwowali oni działanie elektronów na wirusy polio i rotawirusy, którymi skazili warzywa zakupione w lokalnych sklepach. Okazało się, że elektrony skutecznie unieszkodliwiają wirusy. Przy dawce 3 kilogrejów i typowej wielkości porcji ryzyko zakażenia polio spadało z 20 proc. do 6 proc., zaś rotawirusem - z 30 do 5 proc.
Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl
Badania na sałatą lodową i szpinakiem przeprowadzili naukowcy z National Center for Electron Beam Research przy Texas A&M University w College Station.
Obserwowali oni działanie elektronów na wirusy polio i rotawirusy, którymi skazili warzywa zakupione w lokalnych sklepach. Okazało się, że elektrony skutecznie unieszkodliwiają wirusy. Przy dawce 3 kilogrejów i typowej wielkości porcji ryzyko zakażenia polio spadało z 20 proc. do 6 proc., zaś rotawirusem - z 30 do 5 proc.
Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl
ZOBACZ KOMENTARZE (0)