Naukowcy: duża ilość soli zwiększa ryzyko stwardnienia rozsianego?

Autor: tech.money.pl/Rynek Zdrowia • • 12 sierpnia 2015 10:50

Amerykańscy naukowcy twierdzą, iż spożycie dużych ilości soli może przyczyniać się do rozwoju stwardnienia rozsianego.

Stwardnienie rozsiane (SM) jest autoagresywną chorobą uszkadzającą układ nerwowy. Ostatnio zaobserwowano wzrost liczby osób cierpiących na to schorzenie, w przypadku kobiet uległa ona potrojeniu. Naukowcy mówią, że to prawdopodobnie efekt oddziaływania jakichś czynników środowiskowych.

Z badań prowadzonych na zwierzętach i wśród pacjentów wynika, że duża ilość sodu w diecie sprzyja powiększaniu się pewnej populacji limfocytów T pomocniczych, a dokładnie limfocytów Th17, które biorą udział w rozwoju chorób autoimmunologicznych, zapalnych i alergicznych.

Naukowcy z University of Vermont w Burlington oraz Dartmouth Medical School w Hanover prowadzili eksperymenty na trzech grupach myszy różniących się pod względem genetycznym. Część zwierząt była na diecie bogatej w sól, a część na diecie standardowej. U wszystkich gryzoni wywoływano schorzenie imitujące ludzkie SM.

Więcej: www.tech.money.pl

 

Dowiedz się więcej na temat:
Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum