
Amerykańscy naukowcy twierdzą, że utrata różnorodności, jaka dokonała się w diecie człowieka w ciągu ostatnich 50 lat, może być jednym w głównych czynników przyczyniających się do rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, schorzeń żołądkowo-jelitowych i wielu innych chorób.
Jak mówi dr Mark Heiman z Institute of Food Technologists w Chicago, główny autor badania, dieta jest głównym regulatorem mikrobiomu jelitowego człowieka. Mikrobiom (mikroflora) to niezwykle bogaty ekosystem ludzkiego przewodu pokarmowego składający się z bilionów drobnoustrojów. Ich liczba jest dziesięć razy większa niż suma wszystkich komórek naszego ciała!
Bakterie mikroflory pozostają w ścisłej symbiozie z organizmem człowieka. Wykorzystują resztki powstałe w procesie trawienia do tworzenia cząsteczek sygnałowych, które umożliwiają komunikację mikroflory z przewodem pokarmowym oraz innymi układami ludzkiego ustroju.
- Aby funkcjonować optymalnie, mikrobiom potrzebuje zróżnicowanej diety. Naszej diety - tłumaczy dr Heiman. - Jednak obecne rolnictwo oraz zmiany klimatyczne przyczyniły się do znacznej utraty tej różnorodności. Około 75 procent ludności świata żywi się zaledwie pięcioma gatunkami zwierząt i 12 gatunkami roślin! Spośród tych ostatnich, ryż, kukurydza i pszenica stanowią aż 60 procent wszystkich spożywanych przez człowieka kalorii.
- W każdym ekosystemie obowiązuje prosta zasada: im większa różnorodność gatunków, tym zdrowszy pozostaje taki układ - wyjaśnia dalej dr Heiman. - Dotyczy to także naszej mikroflory. Badania wykazały, że w prawie każdej opisanej do tej pory jednostce chorobowej, mikrobiom tracił - w mniejszym lub większym stopniu - na różnorodności.
W swoim najnowszym badaniu Heiman poszukiwał różnic w składzie mikroflory jelit i żołądka osób z rozpoznanym stanem przedcukrzycowym oraz cukrzycą typu 2. Okazało się, że w obu tych grupach skład mikrobiomu znacznie odbiegał od składu flory bakteryjnej przewodu pokarmowego ludzi zdrowych.
Kierowany przez naukowca zespół opracował następnie dwa preparaty (suplementy diety), których zadaniem było poprawienie jakości mikrobiomu i polepszenie funkcjonowania organizmu pacjentów.
Pierwszy z nich, nazwany NM504, składał się z insuliny, beta-glukanu i przeciwutleniaczy. Na potrzeby badania podawano go 30 uczestnikom: połowa otrzymywała go dwa razy dziennie, druga połowa dostawała placebo.
Okazało się, że u osób przyjmujących NM504 doszło do szybkiej poprawy jakościowej składu mikrobiomu, co przełożyło się na korzyści zdrowotne: usprawnienie mechanizmów kontroli poziomu glukozy, zwiększenie uczucia sytości, eliminację zaparć i ogólną poprawę pracy jelit.
Drugi preparat - MT303 - uzyskiwany był ze strąków soi. W badaniach na myszach wykazano, że on także miał pozytywny wpływ na zróżnicowanie mikroflory jelitowej, przez co chronił przed zapaleniem okrężnicy i zapobiegał nadmiernemu przyrostowi masy ciała.
- Oba wspomniane tu doświadczenia wykazały znaczące korzyści zdrowotne płynące z przyjmowania opracowanych przez nas medykamentów. Jednocześnie wyniki te dowodzą, że równie korzystne dla naszego zdrowia będzie wprowadzenie zmian w sposobie odżywiania się - mówi Heiman.


- ŚR, 21:00 Prezes NRL: jesteśmy rozczarowani zapowiedzią zaskarżenia przez MZ naszej uchwały
- ŚR, 20:15 Krajowa Sieć Onkologiczna od 2022 w całej Polsce. Pacjenci: chcemy zewnętrznej kontroli Sieci
- ŚR, 20:00 Mamy falę fake newsów o Szpitalu Narodowym - ostrzega CSK MSWiA i podaje przykłady
- ŚR, 19:20 Pracownicy tego instytutu badają się raz w tygodniu. Prof. Dobrzyń: tylko takie testowanie powszechne ma sens
- ŚR, 18:45 Smutne dane dotyczące zgonów lekarzy, pielęgniarek i innych medyków zakażonych koronawirusem
- ŚR, 18:15 Warmińsko-Mazurskie i Pomorskie otrzymają miliony maseczek - trafią do wojewodów, potem do samorządów
- ŚR, 17:40 Polska firma będzie produkować amerykańską szczepionkę przeciw Covid-19
- ŚR, 17:35 Innowacyjny program Philips i Disneya będzie realizowany w Insytucie Centrum Matki Polki w Łodzi
- ŚR, 17:10 W słupskim szpitalu pomogą pacjentom z wrodzonymi obrzękami chłonnymi
- ŚR, 16:40 Czy w Mazowieckim brakuje łóżek covidowych? Wojewoda uważa, że nie i powiększa bazę
- ŚR, 15:05 Szpitale będą rezygnować z rezydentów świadczących darmową pracę w ramach wolontariatu?
- ŚR, 14:35 Będziemy szczepić chińską szczepionką? Minister zdrowia odpowiada
- 1 Liczba potwierdzonych zakażeń koronawirusem w Polsce to 1 735 406, zmarło 44 360 pacjentów
- 2 Prof. Horban: jesteśmy na fali wznoszącej, może warto wstrzymać szczepienia nauczycieli?
- 3 "Pani Jadzia z sanepidu" nadal aktywna. "Policja sanitarna? To niehumanitarne!"
- 4 Prof. Simon o pandemii: kiedy się skończy? Chyba nigdy
- 5 Ministerstwo Zdrowia przeciwnego zdania niż NIK na temat ratownictwa medycznego
- 6 Program DOM i pulsoksymetry: pomysł znakomity, ale co z wykonaniem?
- 7 Kolejne wirusy przekraczają granicę świata ludzi i zwierząt. Czy to tylko incydenty?
- 8 MZ o Planie Chorób Rzadkich - zapowiada ośrodki, diagnostykę i fundusze
- 9 Konkurs SUM: wybrano najlepszych dydaktyków i wykładowców przyjaznych studentom
- 10 Kpt. dr Siewiera: pandemia mówi "sprawdzam". Włoscy lekarze rodzinni nie zawiedli
- 11 Naukowcy z Poznania badają nastawienie Polaków do szczepionek przeciw COVID-19
- 12 Władze GUMed o słowach prof. Morysia dot. zdawalności studentów: "to prywatne opinie"
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych