Naukowcy: brokuły powstrzymują rozwój choroby stawów?
Jedzenie specjalnej odmiany brokułów bogatych w substancje odżywcze może spowolnić przebieg choroby zwyrodnieniowej stawów - przekonują naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii. By tego dowieść, zaczynają pierwsze oficjalne badania kliniczne.

Wcześniej, zespół kierowany przez dr Rose Davidson przeprowadził w laboratorium badania zarówno na zwierzętach, jak i na komórkach pobranych od ludzi cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów (szacuje się, że w Polsce schorzenie to dotyka ok. 2 mln osób). Wyniki były na tyle dobre, że zdecydowano się przeprowadzić pierwsze próby z udziałem ludzi.
Na czym ma polegać dobroczynne działanie brokułów? Według angielskich badaczy eksperymenty na chorych komórkach i na myszach pokazały, że substancje zawarte w brokułach blokują działanie enzymu, który niszczy chrząstkę stawową. W tym konkretnym przypadku użyto specjalnej odmiany warzyw - tzw. Beneforte, powstałej przez skrzyżowanie klasycznych brokułów z ich dziko rosnącymi "krewnymi z Sycylii".
Warzywa te mają mieć zwiększoną zawartość glukorafaniny przekształcanej w naszym organizmie w sulforafan, który to właśnie ma chronić stawy.
Więcej: wyborcza.pl
ZOBACZ KOMENTARZE (0)