Naukowcy: arbuz zmniejsza szkodliwy wpływ wysokotłuszczowej diety

Autor: PAP/Rynek Zdrowia • • 23 grudnia 2019 19:50

Spożywanie liofilizowanego arbuza niweluje szkodliwy wpływ wysokotłuszczowej diety - wykazały badania prowadzone na myszach, o których informuje "Journal of Nutrition".

FOT. Wikimedia Commons

Samce myszy, po ukończeniu dziesiątego tygodnia życia, otrzymywały przez 10 tygodni pokarm o wysokiej lub niskiej zawartości tłuszczu oraz jednakowej zawartości cukru. Części gryzoni karmionych wysokotłuszczowym pożywieniem podawano codziennie suplement w postaci sproszkowanego liofilizowanego arbuza wraz z łupiną (ekwiwalent 1,5 porcji spożywanej przez człowieka).

Choć myszy, które otrzymywały wysokotłuszczowe pożywienie i suplement nie ważyły mniej niż te, którym nie podawano suplementu - zaobserwowano, że miały one wyraźnie niższy poziom glukozy we krwi. Odnotowano także korzystny wpływ liofilizowanego arbuza na mikrobom jelitowy oraz stan wątroby gryzoni.

Wcześniejsze badania wykazały, że zawarte w arbuzach antyoksydanty pomagają obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze.

- Kolejnym ważnym krokiem będzie wykonanie badań klinicznych z udziałem ludzi - podkreśla Neil Shay z Oregon State University, autor analizy.

Więcej - na łamach "Journal of Nutrition" (DOI: 10.1093/jn/nxz267)

 

Podaj imię Wpisz komentarz
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum