
Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyprodukowali suszony miód, który zawiera aż 80 proc. miodu naturalnego. Innowacyjny produkt jest w formie proszku i może być doskonałym składnikiem wielu produktów spożywczych oraz suplementów diety.
Jak poinformowała biuro promocji SGGW, "miód suszony wyprodukowany został przez zespół naukowców z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji Wydziału Nauk o Żywności SGGW - dr hab. Katarzynę Samborską, dr inż. Aleksandrę Jedlińską, dr. inż. Artura Wiktora i prof. dr hab. Dorotę Witrową-Rajchert".
Zaznaczono, że na rynku jest już wprawdzie dostępny miód w proszku, ale zawiera on tylko 50 proc. naturalnego produktu natomiast reszta to maltodekstryna - substancja pomocnicza mająca wysoki indeks glikemiczny (85-105), która nie jest wskazana m.in. dla cukrzyków. Innowacyjność produktu opracowanego na warszawskiej uczelni polega na zastąpieniu maltodekstryny innym dodatkiem, czyli nutriozą - nośnikiem o właściwościach prebiotycznych, wspomagającym układ pokarmowy.
Jak wyjaśnia cytowana w informacji SGGW dr hab. Katarzyna Samborska, sztuczny miód o takich parametrach uzyskano na skutek zastosowania osuszonego powietrza w czasie suszenia rozpyłowego, dzięki czemu temperatura materiału w czasie suszenia została obniżona z 80 do 50 stopni Celsjusza. To - jak zaznaczono - dało "możliwość równoczesnego obniżenia zawartości nośnika".
Sproszkowany miód - jak wynika z informacji - jest znakomity do wyrobów cukierniczych, nadaje się też do produktów mięsnych, np. jako dodatek przedłużający przydatność do spożycia pulpetów lub kawałków mięsa. Nowy produkt jest testowany w Zakładzie Technologii Mięsa. Są badania dowodzące, że miód można dodawać jako składnik przeciwutleniający lub posiadający właściwości antybakteryjne.
Miód wykorzystywany jest do produkcji leków, kosmetyków czy produktów spożywczych. Jednakże naturalny miód używany jest w przemyśle w małych ilościach ze względu na ograniczenia związane z jego lepką konsystencją, która utrudnia mycie urządzeń produkcyjnych. Problemem jest też szybka krystalizacja. Dlatego doskonałym rozwiązaniem dla przemysłu jest używanie miodu w proszku, choć jego wysuszenie do prostych nie należy.
Anna Wysoczańska


POLECAMY
- 05:55 Respiratorów dla chorych na Covid-19 nie brakuje, ale czy ma je kto obsługiwać?
- ND, 20:10 Grzesiowski: 250 tys. szczepień dziennie to za mało
- ND, 18:00 Dr Sutkowski: pandemia wyraźnie spowalnia
- ND, 15:30 ETPC wydał wyrok ws. obowiązkowych szczepień w Czechach. Co oznacza on dla Polski?
- ND, 15:28 USA: 0,008 proc. zaszczepionych zakaziło się koronawirusem
- ND, 14:55 Tylko w sobotę ponad 4,6 tys. mandatów za brak maseczki
- ND, 14:35 Wielkopolska: o niemal 100 proc. w pandemii wzrosła liczba skarg pacjentów
- ND, 13:00 Szef Centrum Analiz Strategicznych: - Gdyby nie restrykcje, zmarłoby 50 tys. osób więcej
- ND, 12:10 Ponad 100 tys. funkcjonariuszy służb mundurowych jest już zaszczepionych
- ND, 11:03 Niedziela: spadek liczby zakażeń, zgonów i zajętych łózek
- ND, 09:30 Schreiber: - Szczepionki nie zalegają z powodu niedostosowania punktów szczepień
- ND, 09:00 Zanieczyszczone powietrze nie bez wpływu na ciężkość przebiegu COVID-19
- 1 Koronawirus w Polsce: 2 688 025 potwierdzonych zakażeń, zmarło 62 032 pacjentów
- 2 MZ zezwoliło szpitalom, żeby samodzielnie ustalały liczbę personelu medycznego
- 3 Farmaceuci też będą mieli swoich pacjentów
- 4 Prof. Gałecki: mamy coraz więcej pacjentów 50+ z zespołami otępiennymi. To skutek Covid-19
- 5 Pilotaż w zakresie wykorzystania elektronicznych stetoskopów w POZ - koszt: 5,5 mln zł
- 6 MZ: jest projekt majowej listy leków leków refundowanych - wykazy do pobrania
- 7 Znowu problemy z programem DOM: pulsoksymetry nie kłamią, ale są źle używane
- 8 Nadużywamy antybiotyków i środków do dezynfekcji. To nie przekłada się na zdrowsze życie
- 9 Nowy wariant "indyjski" koronawirusa wchodzi do gry w Europie
- 10 Prof. Karolina Sieroń, szefowa oddziału covidowego Kobietą Roku 2020
- 11 Nie będzie otwarcia szczepień? "Na ten moment" do 17 maja codziennie jeden rocznik
- 12 Rzecznik MZ: obecnie większość zakażonych to pacjenci do 50. roku życia
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych